7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Vali Işın: Mesir Şenlikleri artık uluslararası olmalı

Manisa 464. Geleneksel Mesir Şenlikleri, düzenlenen törenlerle başladı. Manisalılar’ın yoğun ilgi gösterdiği şenliklerde konuşan Vali Orhan Işın, "464 yıllık Mesir Şenlikleri artık uluslararası olmalıdır" dedi.

Manisa 464. Geleneksel Mesir Şenlikleri, Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen törenle başladı. Törene, Manisa Valisi Orhan Işın, Garnizon Komutan Vekili Merkez Komutanı P. Albay Sait Ural, Belediye Başkanı Bülent Kar, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cemil Özcan, Manisa’nın kardeş şehri KKTC Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Yavuz Özgün, askeri ve sivil erkan ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

"ULUSLARARASI ŞENLİK HALİNE DÖNÜŞTÜRMEMİZ GEREKİR"

Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunan kalabalık İstiklal Marşı’nı okudu. Törende yaptığı konuşmada, Manisa’nın şanslı bir coğrafya üzerinde yer aldığını ifade eden Vali Orhan Işın, "Manisamız zengin bir tarih ve kültür mirası ile beslenen, üretken insanların geleceğe umutla bakıp, geçmişini sahiplenmesini bilen bir ilimizdir. Tarihi Sultan Camii Bimarhanesi’nde, Hekimbaşı Merkez Efendi tarafından, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ı iyileştirmek için hazırlanan şifalı Mesir Macunu 464. yıldan bu yana kendi gelenek, görenek ve kültür yapısı içinde şenlik ve festivale dönüşmüştür. Manisa’nın tanıtımı açısından çok önemli olan Mesir Şenlikleri ilimiz ekonomisine ciddi katkıda bulunacak potansiyele sahiptir. Geçen yıllarda olduğu gibi şenliklerimiz yine yurdumuzun dört bir köşesinden ve yurt dışından gelen konuklarımızı ağırlayacak ve hep birlikte bayram yapacağız. Bu şenlikleri artık uluslararası bir şenlik haline dönüştürmemiz gerekir" diye konuştu.

BİRÇOK HASTALIĞA ŞİFA OLDUĞUNA İNANILIYOR

Mesir Macunu’nun 464 yıl önce nasıl hazırlandığı konusunda bilgiler veren Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Yavuz Özgün, inanışa göre Nevruz günü 41 çeşit baharattan yapılan Mesir Macunu’ndan yiyenlerin ağrı sızı çekmeyeceğini ve macunun birçok hastalığa şifa olduğunu dile getirdi. Belediye Başkanı Bülent Kar ise, şenliklerin Manisa’ya sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ayrı bir kazanç ve canlılık getirdiğini belirterek, şenliklerin herkesi kucaklaştıran, kaynaştıran ve kırgınları barıştıran özelliği olduğunu vurguladı. Kar ayrıca, Mesir Macunu’nun alternatif tıpta yer aldığını ve bu yönün ön plana çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Şenlikte, minik kafkas grubunun oyunları büyük beğeni toplarken, Hafsa Sultan’ı, İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencisi Müge Kıraner, nedimelerini ise Manisa Lisesi mezunlarından Çağıl Kuzenk ve Manisa Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerinden Burçin Karakum temsil etti. Yapılan yürüyüşte tahtıravan ile yürüyen temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri yoğun ilgi gördü.

Öte yandan, 16-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan şenlikler çerçevesinde ünlü sanatçılar Sümer Ezgü ve Deniz Arcak’ın Manisa’da konser vereceği açıklanırken, Mesir Macunu ise 18 Nisan günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden vatandaşlara saçılacak.

MANİSA-(İHA)
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2004 Cuma 18:07:41
Güncelleme :12 Mayıs 2004 Çarşamba 13:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?