4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Vali Işın'dan 'kirlilik' serzenişti

Manisa Mahalli Çevre Kurulu toplantısında konuşan Vali Orhan Işın, kentteki çevre kirliğinin ve özellikle Gediz başta olmak üzere tüm nehir ve akarsuların temizlenmesi, şehirlerarası yolların kenarlarındaki moloz yığınlarının kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Işın, "Avrupa Birliği (AB) bizden temiz çevre istiyor. Bu konuda belediyelerimize büyük görevler düşüyor. Onların da imkanları kısıtlı ancak hayat damarlarımız kesilirken, kaldırım taşlarını değiştirip lüks yatırımlar yapılması da yanlış" diye konuştu.

Valilik 75. Yıl Toplantı Salonu’nda Vali Orhan Işın başkanlığında biraraya gelen kurul üyeleri, kentin yeni çöp deponi alanını görüştü. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Vali Orhan Işın, "Çevre kirliliği, dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldi. Günümüzde artık ülkelerin çağdaşlığı çevreye verilen önemle ölçülüyor. AB bizi zorluyor. Çevreyi kirleten müesseselerden mal almamaya başladılar. Bizim de bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor. Çöp deponi yeni alanı tespiti yapılmıştır" dedi.

Yeni çöp deponi alanı hakkında kurula bilgi veren İl Orman ve Çevre Müdürü İhsan Mayda, "Manisa Belediyesi’nin çöp deponi alanı oluşturulması için bize müracaatı üzerine alternatif iki yer tespiti yapılmıştı. Manisa merkez, Saruhanlı, Koldere, Mütevelli, Halitpaşa ve Alibeyli belediyelerince Saruhanlı İlçesi’ne bağlı Develi Köyü doğusunda bulunan 71 hektarlık alana ortaklaşa yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi için oluşturulan komisyon, saha içerisinde yapmış olduğu tespit neticesinde İller Bankası 3. Bölge Müdürlüğü’nün, İl Sağlık Müdürlüğü’nün, Orman İşletme Müdürlüğü’nün, MTA’nın, Gediz Planlama Proje Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, Meteoroloji Müdürlüğü’nün ve İl Çevre Orman Müdürlüğü’nün görüşlerini aldı. Hepsinden olumlu ve şartlı olumlu sonuçlar gelmiş olup bu, saha üzerinde hiçbirinin rezervi bulunmadığı tespit edilmiştir. İl Kültür Müdürlüğü’nün ilk saha tespitindeki anıt mezar bulunmasına rağmen şartlı görüşü; 100 hektarlık alanın 30 hektarlık anıt mezar alanının çıkarılarak 71 hektarlık alanda 5 belediyenin ortaklaşa yapması, ayrıca bu alanda Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun raporunda belirtildiği üzere, alanın hazine alanı dışına çıkarıldığı ve yeniden belirlenen alanda 2863 sayılı yasa kapsamında giren Kültür Varlığı tespit edilmemiştir şeklinde belirtilmiştir" diye konuştu.

Bunun üzerine söz konusu yer oylamaya sunuldu. Kurul, oy birliğiyle yeni çöp deponi alanını kabul etti. Kararın, 5 günlük askı süresi sonunda Çevre Orman Bakanlığı’na onaylanmak üzere gönderileceği açıklandı.

Oylama sonrasında konuşan Vali Orhan Işın, belediyelerin bu konulara daha hassas yaklaşmaları gerektiğini vurgulayarak, "Çöp büyük bir sorun. Belediyelerimiz de ne yapacağını bilemiyor. Manisa’da maalesef her şey ortada. Çevre yolu kenarlarında çöplükleri görünce insan utanıyor. Gediz Nehrimiz 75 ayrı noktadan kirletilmektedir. Manisa Ovası’na hayat veren güzelim nehri, biz kendimiz öldürüyoruz. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Halkımızın belediyeleri zorlaması gerekiyor. Tabi belediyelerimizin de bütçeleri kısıtlı. Ancak belediyelerimizin harcamalarını daha dikkatli yapması gerekmektedir. Hayat damarlarımız kesilirken diğer yandan kaldırım taşlarını değiştirmek, lüks yatırımlara gitmek ve makyaj yapmak son derece yanlıştır. Hangi belediye yapıyorsa tabi. Büyük şehirlerde de görüyoruz; çok önemli olan çöp deponi alanlarını yapmak gerekirken ’Masraf olmasın, o kenarda dursun, şurayı değiştireyim’ deniyor. Bunlar son derece yanlış şeyler. Önce önemli olanlar yapılacak sonra lüks yatırımlar" şeklinde konuştu.

Vali Işın, geri dönüşüm tesisi için AB’nin kredi verdiğini hatırlatarak, "Bu alan belediyelerimizin kendi çabalarıyla yaptırılacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 16:26:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Koray DURMUŞ IP: 85.98.4.xxx Tarih : 24.03.2005 09:06:02
Sayın valim olayı cok guzel yorumlamıs.ama bu konuda topu sadece beledıyelere atmak yanlıs olur.cevre ve orman mud.lerı,cevre mudurluklerı de manevı olarak beledıyelerın yanında olmalıdır. Ayrıca Avrupa Bırlıgı tarafından verılen kredılerın ortaklasa bırkac beledıye tarafından kullanılması daha faydalı olacaktır.Bu durumda beledıyeler ortak kullanacakları bır depolama alanı secerek olayı daha cıddı boyutlara tasımalıdır doğu karadenız bolgesınde Rıze ve Artvın ıllerının boyle bır calısma asamasında oldugunu belırtmek ısterım.Baslangıc asamasında olan bu proje uygulamaya gecerse herkez ıcın ornek bı proje olabılecegını dusunuyorum.tesekkur ederım,calısmalarınızda basarılar...