5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Vali kömür ocaklarını denetledi

MANİSA VALİSİ CELALETTİN GÜVENÇ SOMA'DAKİ KÖMÜR OCAKLARINI DENETLEDİ

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Soma ilçesindeki kömür madenlerinde incelemelerde bulundu. Vali Güvenç, sabah saatlerinde Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Sosyal Tesislerinde yapılan toplantı ile Özel Maden İşletmeleri yetkilileri tarafından Soma'daki maden faaliyetleri hakkında bilgi aldı, öğleden sonra madenleri denetledi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Mürsel Şahin, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İzmir Bölge Müdürü Mehmet Kurt, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İzmir Bölge Müdürlüğü Teftiş Kurulu Müfettişleri Hasan Hüseyin Kurt, Ertan Göl ile birlikte Soma'daki madenleri denetledi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından maden yatağı olan Soma'ya gelerek bir dizi incelemelerde bulundu. Güvenç, beraberindeki heyetle birlikte ELİ'ye ait Azot tesislerinde Soma Kömürleri A.Ş., İmbat Madencilik A.Ş., Uyar ve Azyak Madencilik yetkilileri ile bir toplantı düzenledi. ELİ Müessese Müdürlüğü'nün yıllar içerisindeki kömür üretim ve pazarlama oranları hakkında hazırlanan sunum Vali Güvenç'e Müessese Müdürü Hakkı Duran tarafından

aktarıldı. Duran, Müessese Müdürlüğünün yıllar içerisindeki üretim oranları pazarlama ve personel durumu ile ilgili Vali Güvenç'e bilgi verdi. Kamu çalışanları ile birlikte maden sektöründe Soma'da 12.500 civarında kişinin istihdam edildiğini açıkladı. Vali Güvenç, üretim noktasında en kötü şartlarda ekmeğinin ve emeğinin mücadelesini veren maden işçilerinin yaşayabileceği sorunlar hakkında da bilgilendirildi.

Vali Güvenç, maden sektörünün en tehlikeli olayları arasında bulunan zararlı gazların ölçüm ve kontrolü noktasında ELİ Müessese Müdürü ve özel sektörde üretim yapan firma yetkililerinden bilgi aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü arafından 15 Ocak 2010 tarihinde gerekli denetimlerin yapıldığı Soma maden ocaklarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı ve üretim yapan bazı maden firmalarının donanım noktasındaki eksiklerini gidermeleri için ek süre verildiği belirtildi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç de Soma ziyaretinin ilk bölümünü maden firmalarının ve ELİ'nin üretim ve güvenlik konusundaki fiziki yapılarını inceleyerek tamamladı.

MADENCİLERLE SOHBET ETTİ

Maden ve madenci şehri olan Soma, Manisa Valisi Celalettin Güvenç'i konuk etti. ELİ bünyesinde üç ayrı firmanın dört ayrı yerde üretim yaptığına değinen ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, özel firmalar kanalıyla yapılan üretim sahalarını Vali Güvenç ile birlikte inceledi.

Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Cenkyeri beldesinde bulunan Eynez maden ocağında incelemelerde bulunan Manisa Valisi Celalettin Güvenç ve beraberindeki heyet, gaz ölçümlerinin nasıl yapıldığını ve hangi aşamalardan geçtiğini yerinde gördü. Yer altı ve yer üstü iletişiminin nasıl yapıldığını canlı olarak yerinde gören Güvenç daha sonra Lambahane, İlkyardım odası, Tahlisiye sevislerini de inceledi. Tahlisiye ekiplerinin malzemelerini kontrol eden ve hangi şartlarda nasıl çalıştıklarına dair bilgi alan Güvenç,

yer altında maden işçileriyle sohbet etti. Aileleriyle helalleşerek beyaz tenleri ile madene giren işçilerin alın teri ve kömür tozuyla yıkanan yüzlerini gören Güvenç, işçilerle sohbet etmeden geçmedi. İşçilere herhangi bir sıkıntıları olup olmadığını soran Güvenç, ağır işçiliklerinden dolayı kendilerine sabırlar diledi.

Vardiya dönümünde maden işçilerine seslenen Manisa Valisi Güvenç, tertip alanını dolduran yüzlerce işçiye Soma'da bulunuş amaçlarını ve yaptıkları incelemeler hakkında bilgi verdi.

"Zor şartlar altında çalışan maden işçilerinin güvenliği hepimiz için çok önemlidir" diyen Güvenç, bu nedenle çalışma şartlarının nasıl olduğunu hem sunumlar aracılığı ile firma yetkililerinden hem de bizzat yer altına girmek suretiyle gördüğünü söyledi. Beraberimizde gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne bağlı arkadaşlarla burada olduklarını anlatan Güvenç, şöyle konuştu: "Herhangi bir sıkıntınız varsa hiç çekinmeden şu an söyleyebilirsiniz. Benim izlemlediğim kadarıyla burada bulunan firmalar işçi güvenliği bakımında gerekli önlemleri almış durumda. İnşallah bir kötü durumla karşılaşmayız. Burada firmalar kadar işçilerin bireysel olarak da çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Sizlere ülke ekonomisine verdiğiniz katkı için teşekkür ediyorum. Hepinize hayırlı işler diliyorum."

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, madenleri denetledikten sonra genel bir değerlendirme yaptı. Güvenç, açıklamasında, "Bugün sabahtan beri beş yeraltı ocağımızın bulunduğu, yıllık 10 milyon ton kömür üretiminin yapıldığı Soma bölgesi kömür işletmelerini gezdiklerini, sabah saatlerinde ilgili arkadaşlarla toplantı yaparak madenlerle ilgili bilgi aldıklarını" söyledi.

Öğleden sonra bizzat çalışma şartlarını iş yerlerinde ve ocaklarda gördüklerini anlatan Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belirtmem gerekir ki gördüğümüz tablo memnuniyet vericidir endişe edilecek bir durum olmadığıdır. İleri teknoloji metotların tamamının üretimde kullanıldığı, gerekli tedbirlerin alındığı tarafımızdan görüldü. Bu sadece bizim tarafımızdan görülmedi. Beraberimizde bize eşlik eden teknik elemanlar tarafından da ifade edildi. Heyetimizde Çalışma Bakanlığının İzmir Bölge Müdürü, SGK İl Müdürü, Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri de vardı. Ayrıca, Ege Linyitleri Müessesesi Genel Müdürümüz buradaydı. Hepimizin ortak kanaati alınması gereken teknik tedbirlerin alındığı şeklindedir."

MÜFETTİŞLER MADEN OCAKLARINI SIK SIK DENETLEMELİ

Kömür üretiminin zor ve riskli bir üretim olduğunu belirten Güvenç, şunları söyledi: "Hangi teknolojiyi kullanırsanız kullanın sonuçta insan unsuruna dayanan bir sistemdir. Burada görevli arkadaşların ilgili şirketler tarafından eğitilmesi ve sorumlu davranmaları çok önemli. Merkezi sistemden, erken uyarı sistemleri komuta kontrol merkezinden takip edilmektedir. Sistem görüldüğü kadarıyla yeterlidir ama müfettişlerin daha sık teftiş yapmaları, sistemi daha sık kontrol etmeleri konusunda kendilerini uyardık."

Vali Güvenç'e, maden işçilerini ziyaretinin ardından Soma Kömür İşletmesi A.Ş. Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşkın tarafından günün anısına madenci plaketi verildi. Vali Güvenç, ziyaretlerin ardından Manisa'ya döndü.

MANİSA VALİSİ CELALETTİN GÜVENÇ SOMA'DAKİ KÖMÜR OCAKLARINI DENETLEDİ
MANİSA VALİSİ CELALETTİN GÜVENÇ SOMA'DAKİ KÖMÜR OCAKLARINI DENETLEDİ
MANİSA VALİSİ CELALETTİN GÜVENÇ SOMA'DAKİ KÖMÜR OCAKLARINI DENETLEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 11:04:01
Güncelleme :2 Mart 2010 Salı 16:40:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?