4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Valiler söz verdi: Gediz kurtulacak

Gediz Çevre Koruma Hizmet Birliği’nden dev hedef... Kütahya, Manisa, Uşak ve İzmir valileri: Amacımız, Gediz’i temizleyip, 2012’de Menemen’de balık tutmak

Gediz Havzası İlleri Çevre Koruma Hizmet Birliği Meclisi toplantısı, Manisa Özel İdare Salonu’nda yapıldı. Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, İller Bankası Bölge Müdürü Mustafa Bayram ve meclis üyeleri katıldı.

Çeşitli organların seçimleri yapıldı. Meclis başkanlığına Manisa Valisi Celalettin Güvenç, başkanvekilliklerine Uşak Valisi Kayhan Kavas’la Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün seçildi.

Sivil topluma çağrı
Uşak Valisi Kavas, 1999’da kurulan birliğin toplantılarına dört yıldır katıldığını belirterek, “Bütçesi belli. Katı atık tesisi, arıtma tesisi yapacak gücü yok. Üyeler aidatlarını tam olarak ödemiyor. Birliği, daha çok sivil toplum örgütlerini harekete geçirecek ve kamuoyu yaratacak hale getirelim. Ayrıca sekreteryayı da bir vali yardımcısının yaptığı ek iş değil, maaşlı bir kişi yapsın” dedi.

Manisa Valisi Güvenç, Gediz’in çıktığı Murat Dağı’ndan, denize döküldüğü yere kadar, bir zamanlar hayat veren, balık tutulan, serinlemek için yüzülen bir nehir olduğunu, bugün ise durumunun çok kötüleştiğini belirtti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da havzanın tümünü kapsayan yönetim planı bulunmaması nedeniyle kirliliğin, nehrin denize dökülmeye yaklaştığı yerlerde arttığını söyledi. Kıraç, “Havzadaki çevresel sorunların çözümünü sağlamak amacıyla Gediz Eylem Planı hazırlandı. 2012 sonuna kadar Gediz’i hep birlikte temizlemeliyiz” diye konuştu.

‘Kirlilik sona erecek’
Toplantının sonunda dört ilin valisi, “Hedefimiz, Gediz’i temizleyerek, 2012 yılının sonunda Menemen’de balık tutmak. 30 yıl önce yüzülen, bölgeye bereket veren, balık tutulan nehir, bugün etrafa koku salan, mikrop saçan bir nehir haline gelmiştir. Buna son vereceğiz” dedi.
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 09:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?