4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Vidalar ayakta duruyor

Trafik kazası sonucu dört ay yatalak kalan bir hasta, Celal Bayar Üniversitesi'nde yapılan üç ayrı ameliyatla sekiz adet vida takılarak ayağa kaldırıldı.

İzmir'de, bir kargo şirketinde çalışan Kasım Sert, 29 Eylül 2008 tarihinde Söke civarında aracının kontrolden çıkması sonucu kaza yaptı. Uçuruma yuvarlanan aracın içinden 112 ekibi tarafından çıkarılan Kasım Sert (45) kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iki gün kaldı. Sert, daha sonra Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi.

Omuriliğinde çeşitli kırıklar oluştuğu için belden aşağısı tutmayan ve hareket kabiliyetini yitiren talihsiz adamı CBÜ Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Cüneyt Temiz muayene ederek ameliyata aldı. Felç olma durumuyla karşı karşıya olan hasta tedavi sürecinde 36 saat süren üç ameliyat geçirdi.

OMURİLİĞE VİDA MONTE EDİLDİ

Kırık olan bölgeye ulaşmak için hastanın göğüs boşluğu açıldı, tek akciğer söndürüldü kalp ise çekilerek omuriliğe müdahale edildi. Omuriliğinde oluşan kırık parçalar alındıktan sonra yerine titanyumdan yapılma malzemeler monte edildi. İkinci ameliyatta ise omurganın arkası açılarak sekiz adet vida ve özel titanyum çubuklar yerleştirildi. Omurganın kırık bölümleri yeniden yapıldı.

ÖNCE AYAK PARMAKLARI CANLANDI

Yapılan ameliyatlarla ilgili bilgi veren CBÜ Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Cüneyt Temiz, hastanın ilk geldiğinde felç ve idrarını tutamaz durumda olduğuna dikkat çekti.

Yard.Doç.Dr. Mustafa Barutçuoğlu ile birlikte toplam üç ameliyatla hastanın omuriliğindeki kırk bölgelere vida ve malzeme yerleştirdiklerini anlatan Temiz, şunları söyledi: "Daha sonra Prof.Dr.Lale Cerrahoğlu yönetiminde fizik tedaviyi başlattık. Hastamızın önce ayak parmakları çalıştı. Daha sonra belden aşağısı yeniden hareket kabiliyetini kazandı. Şu an hastamız ayakta gezebiliyor, her işini yapabiliyor. Bu gelişim devam edecek ve felç olan hastamız büyük ölçüde normale dönecek."

Kazalarda ilk müdahale anında bilinçli davranmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Cüneyt Temiz, sözlerine şöyle devam etti: "Trafik kazalarında omurilik zedelenmesi ömür boyu felç anlamına gelir. Ancak yaralıya o anda yapılacak olan doğru müdahale ve ardından yapılacak tıbbi tedavi hastayı felç olmaktan kurtarabilir. Bu nedenle kazalarda yaralıyı sarsmadan ve sabit bir şekilde hastaneye ulaştırmak çok önemlidir."

AYAĞA KALKMANIN MUTLULUĞUNU YAŞADI

Dört ay yatağa bağlı yaşayan Kasım Sert ise yeniden ayağa kalkmanın mutluluğunu yaşıyor. Kazayı hatırlamak bile istemediğini anlatan Sert, şöyle konuştu: "İyileşeceğime inanmıyordum. Çünkü vücudumun büyük bölümünü hissetmiyordum. Ancak ameliyatların ardından ayak parmaklarımı ve daha sonra bacaklarımı hissetmeye ve hareket ettirmeye başladım. Şimdi ise rahatlıkla gezebiliyor, kendi işimi yapabiliyorum. Bunun nasıl bir duygu olduğunu kelimelerle ifade edemem. Doktorum Cüneyt Temiz'e teşekkür ederim. Ona
ve diğer görevlilere çok şey borçluyum."

17 yıllık evli ve iki çocuk babası Kasım Sert'in fizik tedavisine devam ediliyor. Kasım Sert yeniden işine dönmek için gün sayıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 17:33:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?