30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Yaban kuduzu ile mücadele başlıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Ege Bölgesi’ndeki 3 ilde tilkilerin ağız yoluyla kuduza karşı bağışıklık kazanması ve hastalığın kontrol altına alınması amacıyla hazırladığı üç yıl süreli proje 24 Şubat Pazar günü start alıyor. 

Proje kapsamında, hastalığın yoğun olarak görüldüğü İzmir, Manisa ve Aydın'da yaklaşık bin 262 kilometrekarelik ormanlık alanda uygulanacak. Aşılama ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez kampanyalar şeklinde yapılacak, aşılama çalışmalarında Avrupa'da tilkiler için kullanılan kapsül halindeki aşılı yemler helikopterler ve uçaklarla doğaya bırakılacak. Bakanlık tarafından yörelerin coğrafi konumu incelendi, ormanlık arazilerin haritaları çıkarıldı. Kapsüllerin bırakılacağı yerler belirlendi. Kampanya boyunca özellikle çocukların, canlı virüs içeren bu kapsüllere dokunmamaları ve aşı kapsüllerini açmamaları gerektiği bildirildi. Tilkilere Ege Bölgesi'nde daha fazla olan Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Muğla ve Uşak illeri ile birlikte Kuşadası ormanlık alanlarında da helikopter ve uçaklarla yemler atılarak aşılanacak. 

24 Şubat Pazar günü saat 11.00’de Selçuk Efes havaalanında mücadele ile ilgili start verilecek. Ardından 25 Şubat 2008 - 1 Mart 2008 tarihleri arasında yaban hayvanlarının yaşam ve dolaşma alanlarına yemler bırakılacak. Kuşadası Tarım Müdürü Hasan Göçmen, aşılama çalışması nedeniyle bu bölgelerde daha çok bulunan çoban, çiftçi ve avcıların bu yemlere dokunmaması gerektiğini söyledi. Vatandaşların bu konuda daha çok dikkatli davranması için ilgili yerlerde gerekli uyarıların yapıldığını belirten Kuşadası Tarım Müdürü Hasan Göçmen, "Bu yemlerin içinde canlı kuduz mikrobu içeren aşı kapsülü bulunuyor. Vatandaşları bir hafta süre boyunca yemlere dokunmaması gerekiyor. Çoban köpeklerinin de bu süre zarfında bağlanması gerekiyor. Kuduz hastalığı, yaban hayvanlarından kaynaklanıyor. Hayvanlardan bulaşarak insanların da ölümüne sebep olan kuduz hasalığı ile mücadele çok önemli. Aşılama bir tedavi değil, bağışıklık sağlayan bir koruyucu önlemdir. Bu manada önümüzdeki günlerde sokak köpekleri de mücadele projesi kapsamında aşılanacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2008 Cumartesi 11:48:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?