30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Yağmur üzümcüye yaramadı

Ege bölgesinde son bir hafta içerisinde etkili olan sağanak yağmur, Türk üzümcülüğünün başkenti Manisa'da kurutulmaya bırakılan üzümlere zarar verdi.


Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, erken yağışların ürünü olumsuz etkilediğini belirterek sergide kurutulmaya bırakılan 35-40 bin ton ürünün ihraç kabiliyetini yitirdiğini söyledi. Manisa'nın Sarıgöl, Salihli, Alaşehir bölgelerinde, Denizli'de ise Buldan yöresinde ürünlerin önemli ölçüde zarar gördüğünü ifade eden Türker, kayıbın çok büyük olduğunu ve üzgün olduklarını dile getirdi. Bu bölgelerde, sergideki 35-40 bin ton üzüm ile 40-50 bin dönüm bağlarda bulunan ürünün dalında zarar gördüğüne dikkat çeken Türker, şöyle konuştu: "Üzgünüz. 310 bin tonluk rekoltede erken yağış her şeyi mahvetti. 35-40 bin tonluk ürün ihraç kabiliyetini yitirdi. Bu ürünlerin ihracı mümkün değil. Bu ürünler şu an pimi çekilmiş bir bomba gibi. Bağlardaki ürünler çürüme noktasına geldi." Bu durumdan en olumsuz etkilenen kesimin çiftçiler olduğunu ifade eden Türker, önümüzdeki günlerde üzüm fiyatlarında artış meydana gelebileceğini belirterek, "Bir mal azalırsa o malın fiyatı yükselir. Bu bilinen bir kuraldır" ifadesinikullandı.


DEVLET MÜDAHALE ETMELİ
Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uludemir ise devletin söz konusu zarara müdahale etmesini istedi. Yağmur gören üzümün ihraç vasfını yitirdiğini vurgulayan Uludemir, şunları söyledi: "Zarar gören ürün sanayide kullanılabilir. Zarar görmüş üzüm kesinlikle ihraç edilmemeli. Çiftçilerin zarar görmemesi için erkenden önlemler alınmalı, devlet müdahale etmeli ve bu ürün sanayide değerlendirilmelidir. Tabi gıda sanayiinde değil sadece alkol yapımında kullanılabilir. Eğer bu ürünler ihraç edilirse itibarımız zedelenir. Bu ürünler gönderildikleri ülkelerden geri döner."
Sergideki üzümleri zarar gören Harun Eroğlu isimli çiftçi ise büyük emeklerle ürettiği üzümlerin kurutma aşamasında büyük zarar gördüğünü belirterek "Yağmur nedeniyle ürünün kalitesi düştü. Zararımız büyük. Bu üzümler ancak alkollü içecekler için kullanılabilir" diye konuştu.


Bir başka bağcı M. Ali Şensöz ise, lodosun sergilerin üstündeki tenteleri söküp attığını belirterek "Açıkta kalan üzümler yağmur altında kaldı. Elimizdeki ürün değer kaybetti. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.


Üzümleri sergide yağmura yakalanan bağcılar şimdi kara kara zararlarını nasıl karşılayacaklarını düşünmeye başladı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 18:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?