30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Yapışık ikizlerin dramatik ayrılışı

Yapışık doğdular, ameliyata alındılar ama biri diğeri kadar şanslı değildi.

MANİSA'nın Turgutlu İlçesi'nde bakkal 31 yaşındaki Mehmet Emin Şakar ve 26 yaşındaki Zehra Şakar çiftinin 10 Mart'ta göğüs bölgesinden yapışık ikiz kız bebekleri dünyaya geldi. İkizlerden birinin gelişimini tamamlayamadığı ve yaşama ihtimali olmadığı belirlendi. 3 gün sonra yapılan operasyonla ikizler ayrıldı. 2 kilo 900 gram ağırlığındaki ‘Ayşe’ adı verilen bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, operasyondan sonra yaşamını yitiren ikizi ise patolojik incelemeye alındı.

Turgutlu'da eşi Mehmet Emin Şakar ile birlikte bakkal işleten 2 çocuk annesi hamile Zehra Şakar, doğum sancıları artınca, 10 Mart'ta Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Kadın Doğum Uzmanı Doç.Dr. Yeşim Baydur tarafından ameliyata alınan genç anne, sezaryenle yapılan doğumla yapışık ikiz kız bebekler dünyaya getirdi. Toplam 3 kilo 600 gram ağırlığındaki ikizler, kuvöze alındı. 

İkizlerden birinin gelişimini tamamlayamadığı ve yaşama ihtimalinin mümkün olmadığı tespit edildi. 3 gün kuvözde tutulan bebekler 13 Mart'ta, CBÜ Çocuk Cerrahisi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Erol Mir, Doç.Dr. Aydın Şencan, Doç.Dr. Cüneyt Günşar ve Asistan Dr. Alparslan Aşçı'nın katıldığı operasyonla birbirinden ayrıldı. Operasyon sonrasında gelişimini tamamlayamayan ve ‘parazit ikiz’ olarak adlandırılan ikiz yaşamını yitirdi. 2 kilo 900 gram ağırlığında ve sağlıklı olduğu belirlenen bebek ise odaya alındı. Minik kıza, ‘Ayşe’ ismi verildi.

Genç annenin ve Ayşe bebeğin sağlık durumunun son derece iyi olduğunu, birkaç güne kadar taburcu edilebileceğini belirten Doç.Dr. Aydın Şencan, “Anne gebeliği döneminde sık sık hastanemize kontrole geliyordu. Bebeğin yapışık ikiz olacağını biliyorduk ve ona göre önlemlerimizi aldık. Böylesi operasyonlarda bebeklerin yaşama ihtimali milyonda birdir. Bunu başardığımız için mutluyuz. Ayşe bebek çok sağlıklı, ancak ‘parazit ikiz’ olarak adlandırılan diğer bebeğin sadece birkaç organı vardı, yaşaması mümkün değildi. Parazit ikizin kafa ve göğüs bölümü çok yetersiz gelişmiş. İç organlarından çoğu yoktu. Kol ve bacaklarının de büyük ölçüde gelişmemiş olduğu görüldü. Operasyondan sonra ölen bebek patolojik incelemeye alındı” diye konuştu.

3.5 ve 1.5 yaşlarında iki erkek çocukları olan Mehmet Emin ve Zehra Şakar çifti ise ikizlerden birini kaybettikleri operasyonun ardından buruk bir sevinç yaşadı.

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 14:15:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?