30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Yaşamları bu ilaca bağlı

Kardeşini aynı hastalıktan kaybeden Hemofili hastası Refik Çevik, Faktör-8 isimli ilacı eczanelerde bulamadığı için tedavisini yaptıramıyor.


Kanın pıhtılaşma mekanizmasının bozulması ve durdurulamayan kanamaların meydana gelmesine neden olan Hemofili hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların temininde sıkıntı yaşanıyor. Manisa’nın Kula ilçesinde Hemofili hastası Refik Çevik (51), hastalığın tedavisinde kullanılan Faktör-8 isimli ilacı piyasada bulamadığı için tedavisini yaptıramadığını iddia etti.


Sağlık Bakanlığı tarafından verilen Hemofili Karnesi ile doktorların mor reçeteye yazdığı Faktör-8 isimli ilacı eczanelerde zaman zaman bulamadığını belirten Refik Çelik, “Yeşil Kart sahibi olduğum için ilaç bedelini devlet karşılıyor. Piyasa değeri 750-800 YTL. İlaç bittiğinde eczanelerde bulunmayabiliyor. Dışarıdan ithal edildiği için de ilaç bize ulaşana kadar tedavimiz aksıyor, yarım kalıyor. Sağlık Bakanlığı israf olmasın diye de reçeteye fazla ilaç yazdırmıyor. Yani depolama gibi bir şansımız yok. Pahalı olduğu içinde parayla da alamıyorum. Benim gibi yüzlerce hasta aynı dertten muzdarip.”dedi.


MANİSA’DA YOK
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir süre tedavi gördüğünü belirten Çelik, “Faktör-8 isimli ilacı bırakın Manisa’yı Türkiye genelinde bulamadığım için bu hastaneden taburcu edilmek zorunda kaldım. Tedavim yarım kaldı. Gitmediğim eczane kalmadı, ama bulamadım. Eczanelerden ilacın ithal olduğunu, birkaç hafta içerisinde Türkiye’ye getirilerek eczanelere dağıtımının yapılacağını öğrendim.”diye konuştu.


Kula Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Şuayip Çırak ise şunları söyledi: “Söz konusu ilaç yurt dışından ithal edilmekte olup oldukça pahalıdır. Eğer bulunabilirse, 500 ünitelik bir kutu Faktör-8 bin 800 YTL civarında eczanelerde satılıyor. Sosyal güvencesi olmayan hastaların hayatı bu nedenle tehlikededir. Tedavi edilemeyen hastalar kanamalarla ölebilir veya sık eklem kanamalarıyla sakat kalırlar.”


HEMOFİLİ NEDİR?
Sadece erkeklerde görülen bir kan hastalığı olan Hemofili, kandaki pıtılaşma mekanizmasının bozulmasıyla ortaya çıkıyor. Bu durum durdurulamayan kanamaların meydana gelmesine neden olurken Faktör-8 isimli ilaç hastalığı tedavisinde kullanılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 16:00:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?