5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Yeni yol mezar taşıttı

YENİYOL MEZAR TAŞITTI

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Karapınar köyünden geçecek olan İstanbul yolunun mezarlığa denk gelmesi nedeniyle köylüler, mezarlarını tek tek başka bir mezara taşıdı.

Karapınar Köyü yakınından geçecek olan İstanbul Karayolu nedeniyle köyün 120 yıllık mezarı taşındı. Çıkarılan kemik kalıntıları başka bir mezara taşındı. Karapınar Köyü'nün Salihli'nin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade eden Karapınar Köyü Muhtarlığı Azası Mustafa Çalışır, "Köyümüzün sınırları içerisinde yer alan İstanbul Karayolu'nda yol genişletme çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar bir süre sonra bizim köyümüzün sınırlarına kadar ulaşacak. Mevcut yolun yaklaşık 5 metre altında köyümüzün

eski mezarlığı bulunuyor. Köyün ileri gelenleri bu mezarlığın en az 120 yıllık olduğunu söylüyorlar. Ancak mezar alanı dolduğu için son 50 yıldır herhangi bir defin işlemi yapılmamış. Yeni cenazeler köyümüze 3 km uzaklıkta bulunan yeni alana gömülmüş. Yeni yolun mezarlığımızın tam üstünden geçeceğini öğrendik. Bunun üzerine tüm köylü seferber olup buradaki mezarları taşımaya karar verdik" dedi.

Aza Mustafa Çalışır da, "Köyün ileri gelenlerini mezarlığa getirip en azından onların döneminde defnedilen cenazelerin yerlerini belirlemeye çalıştık. Çünkü çok eski bir mezar. Tespit edebildiğimiz cenazeleri yerlerinden çıkarttık. Diğerlerini ise tahmin yöntemiyle çıkartıyoruz. Çünkü mezar taşı bulunan bölgeyi kazdığımızda herhangi bir kalıntıya ulaşamıyoruz. Şuana kadar 20'den fazla mezara ulaştık ve kemik kalıntılarını poşetlere doldurarak yeni mezar alanına gömmeye başladık. Rivayete göre 150 yıl

önce köyde verem salgını olmuş ve bir günde 3-4 kişi ölüyormuş. Köyün ileri gelenleri bu mezarlıkta 100'den fazla cenazenin yer aldığını söylüyor. Biz elimizden geldiği kadar bulabildiğimizi bulup çıkartmaya çalışacağız. Köyümüzün tarihi kadar eski olan bu cenazeleri burada bırakmaya gönlümüz razıolmaz" dedi.

Aynı yol güzergahında bulunan ve Karapınar Köyü'ne 5 km uzaklıkta bulunan Çökelek Köyü'nde de İstanbul yolu nedeniyle kesilmek zorunda kalacak olan 20 adet çam ağacı için köy sakinleri seferber olmuş ve yaklaşık 30 yaşında olan ağaçların kesilmesine gönlü razı olmayan köy halkı ağaçları bulundukları yerden söküp köy içine dikmişti.

YENİYOL MEZAR TAŞITTI
YENİYOL MEZAR TAŞITTI
YENİYOL MEZAR TAŞITTI
YENİYOL MEZAR TAŞITTI
YENİYOL MEZAR TAŞITTI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 23:31:02
Güncelleme :3 Nisan 2010 Cumartesi 23:47:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?