30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

'Yeni yönetimler münfesih'

Demokrat Parti (DP) Genel Merkezi tarafından görevden alınan eski İl Başkanı Rıfat Uygur, yeni atanan yönetimlerin münfesih (Bozulmuş, dağılmış, feshedilmiş) duruma düştüğünü söyledi.


14 Haziran 2008 tarihinde görevden alındıktan sonra sessiz bir bekleyiş içine giren İl Başkanı Rıfat Uygur mevcut il yönetimi ve il başkanlığına adaylığı konusunda açıklamalarda bulundu. Görevden alınma sürecini anlatan Uygur şöyle konuştu: “15 Haziran’da ilçe başkanlarıyla görev yapacağım gün görevden alındım. 19.00’da ilçe başkanlarıyla toplantım vardı, 17.00’da görevden alındığıma dair yazı elime ulaştı. Ocak ayında yapılan genel kongrede Süleyman Soylu’yu desteklemediğimiz için görevden alındık. Aslında kongre, kongrede kalmalıydı. Özellikle 22 Temmuz seçiminden hak etmediği bir yenilgiyle çıkan DP, bunun hesabını iyi yapıp, bütün teşkilatlarıyla birlik beraberlik içinde olup hareket etmeliydi. Görevi başında olan teşkilatları görevden uzaklaştırarak bir netice alınması mümkün değildir. Zaten bu yenilgiden dolayı oluşan dağılmayı durdurmak için birlik içinde olmamız gerekirdi. Süleyman Soylu yönetiminin bu hesabı partiyi büyütmez küçültür. Türkiye genelinde 20’den fazla ilin ve bundan daha fazla ilçe teşkilatının görevden alınması parti içindeki küskünlükleri ve kırgınlıkları çoğaltmıştır. Bu yapılanlar mahalli seçimlerde başarıyı engellemekten başka bir şey değildir. Aktif durumdaki insanların yerine siyasetten elini ayağını çekmiş insanların göreve getirilmesi yanlıştır. Geçecek olan zaman da kayıp bir zamandır.”


İKİ AYDA YÖNETİMİ OLUŞTURAMADILAR
Yeni atanan İl Başkanı Murat Ercoş’un iki ayda yönetimi kurmayı başaramadığını dile getiren Rıfat Uygur, “Ve bu süre içinde ilçelerle herhangi bir toplantı olmamış, 16 ilçe kongresi yapılmadığı için münfesih duruma düşülmüştür. Genel merkezde olduğu gibi. Çünkü genel merkez de 14 Mayıs’ta kongresini yapmak zorundaydı. Siyasi parti kanunu ve parti tüzüğümüze göre yeni atanan bir yönetim 45 gün içinde kongresini yapıp, bu yapılan kongreye göre mazbatasını alır. 45 gün içinde kongresini yapmamış bir il yönetimi münfesih duruma düşer. Şuan ki il yönetimi de atandığı günden bu yana 2.5 aydan fazla süre geçtiği için münfesih durumdadır. Mazbatasını almış bir il başkanı olarak her ne kadar genel merkez tarafından görevden alınsam da hala sorumluluk benim üstümdedir. Ben bu göreve iki satır yazıyla atanmadım. Delegelerin oylarıyla atandım. Partimin bu durumda olmasını kabullenemiyorum. Bu görevi yerine getiremeyen bir kişinin orda durmaması lazım. Atanmışlığını kongreyle perçinlemesi lazımdır. Murat Ercoş 1999 yılında benimle il yöneticiliği yapmış bir kardeşimizdir. O zamandan bugüne siyasetin dışında kalmış bir arkadaşımızdır. Çalışmadığınız zaman körelirsiniz. Siyaseti yaşamak gerekir. Siyasetin okulu yok ancak siyaset hayatın içindedir.“dedi.


MERKEZ İLÇE DAHA ÖNCE İSTİFA ETMELİYDİ
Haksızlığa uğradığına dikkat çeken Uygur sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan bu değişimle ilgili kimlerin perdenin önünde olduğu kimlerin arkasında olduğu zaten biliniyor. Parti içi mesele olan bu durumu kamuoyuyla paylaşmam. Bugün her şeyden önemlisi partidir. Partinin üstünde kimse olamaz. Kişiler gelip geçicidir, parti kalıcıdır. Bugüne kadar Salihli, Akhisar ve Merkez İlçe değiştirildi. Merkez İlçe bizi desteklemişti. Tabi bizimle birlikte gözüktüğü için onların görevden alınması da bekleniyordu. Bunu Merkez İlçe Başkanı göremediyse o da onun tecrübe eskiliğinden kaynaklanıyor. Ben görevden alındıktan sonra Merkez İlçe Başkanı istifa etmeliydi. Yola devam etmek istediler ama olmadı. Her şeye rağmen partiye küsmemiz mümkün değil. Biz gözümüzü bu partide açtık. Hizmet ettiğime de inanıyorum. Mutlaka hatalarım oldu. Ancak hiç bir zaman partimin aleyhinde çalışmadım. Hiçbir zaman benim partim varken başka partiyi desteklemedim. Maddi manevi tüm varlığımı koydum.”


ADAY OLMAYACAĞIM’ DİYEMEM
“Yeniden aday olacak mısınız?” şeklindeki soruya Uygur şu yanıtı verdi: “Biz 2006 yılında iki döneme talip olduğumuz söyleniştik. Birinci dönemi tamamlamış ikinci döneme sözümüz gereği aday olacaktık. Ancak malum gelişmeler yaşandı. Şimdi kongre süreci başlayacak. ‘Aday olmayacağım’ diyemem. Görevden kaçmam. Mücadeleden kaçmam, savaşmasını severim. İntikam duygusu yok. İntikam üzerinden siyaset yapmam ama mücadele olmadan da siyaset olmaz.”

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 18:37:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?