3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Yeşil seferberlik

Çevre ve Orman Bakanlığı, TEMA Vakfı ve Türkiye İş Bankası'nın ortaklaşa yürüttükleri “81 İlde 81 Orman Projesi” çerçevesinde Saruhanlı Nuriye Belediyesi Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Sahası'nda Vali Celalettin Güvenç katılımıyla fidan dikim töreni gerçekleştirildi.

İlk olarak Nuriye Belediye binası önünde düzenlenen karşılama töreninde Nuriye İlköğretim Okulu Halkoyunları ekibi gösterisi sundu. Daha sonra fidan dikim sahasına geçildi. Buradaki törende konuşma yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Yahya Güngör, Türkiye'de sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde ormanların öneminin daha da arttığını belirterek sanayileşmenin etkisiyle çevrenin giderek bozulduğunu ve küresel ısınmadan dolayı iklimin değiştiğini söyledi.

Çözümün çevre kirliliği ile ilgili tedbirlerin alınmasıyla birlikte ormanları korumaktan geçtiğini ifade eden Güngör, Manisa'nın orman varlığının yüzde 38 ile yüzde 27 olan Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti. Güngör, “Orman varlığımızın 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde arttırılması amacı ile 1 Kasım 2007 tarihinde Sayın Bakanımızın koordinatörlüğünde Başbakanımızın himayelerinde ağaçlandırma seferberliği başlatılmıştır. 5 yıllık Eylem Planı hazırlanarak hedef ve takvim belirlenmiştir. Bu kapsamda biz de Manisa olarak Sayın Valimizin önderliğinde planlarımızı yaparak hemen çalışmalara başladık. 2008 yılında başta Ege Linyitleri Müessese Müdürlüğü, İl Genel Meclisi, askeri birlikler, kaymakamlıklarımız konuya duyarlık göstermiş ve ormanlar tesis etmişlerdir. İş Bankası-TEMA ve bakanlığımız işbirliği ile şu anda tören düzenlediğimiz saha için İş Bankası 81 İle 81 Orman Projesi kapsamında 45 bin TL bağışta bulunmuştur. Bu bağış ile müdürlük olarak 20 hektarlık alana 30 bin adet fidan dikilmiştir. Destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TEMA Manisa İl Temsilcisi Nedim Zurnacı ile Türkiye İş Bankası Manisa Bölge Müdürü Refik Karakurt'un törende yaptığı konuşmanın ardından Manisa Valisi Celalettin Güvenç de bir konuşma yaptı. İş Bankasına ve TEMA Vakfına katkılarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Güvenç, “Tüm kurum ve kuruluşlarımızı da aynı duyarlılığa davet ediyoruz. Çünkü ormanın önemini, ağacın önemini belirtmeye gerek yok. Dünya her geçen gün küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya. Bu tehdide karşı alacağımız önlemlerden birisi de ağacı korumak ve ağaç dikmektir. Geçen yıl orman yangınları ile mücadele konusunda çok örnek çalışmalar yürüttük.

Kaymakamlarımızla, Belediye Başkanlarımızla, Jandarmamızla, muhtarlarımızın önderliğinde bir önceki ve daha önceki yılların ortalamasına göre orman yangınları ile mücadelede önemli başarılar elde ettik. Bu yıl Özel İdare olarak tedbirlerimize yeni tedbirler ekledik. Yangına ilk anda müdahale edebilmek için yeni göletler inşa ettik. Su göletleri yapımı konusunda Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte çalıştık. Burada Belediyelerimizden de aynı duyarlılığı bekliyoruz. Çünkü orman yangınında önemli olan yangına seri bir şekilde erken müdahaledir, yangının genişlemeden önlenmesidir. Önemli bir çalışma da ormanın yaşatılması ve yangının önlenmesi konusunda köylerimizde ve beldelerimizde seri şekilde yangın bölgesine nakledilebilecek su tankerlerinin alınmasıdır. İl Özel İdaremiz bununla ilgili ihalesini yaptı ve belirli bir miktarını alıyoruz. Tüm belediye başkanlarımızı da bütçe imkanları dahilinde yangına karşı su tankerleri almaya davet ediyorum. Gelecekte Türkiye'nin çok daha yeşil olacağını, çocuklarımızın bizden daha çok yeşile, suya duyarlı olduğunu, toprağımıza sahip olduğunu gözlerinden görüyorum” dedi.

Vali Güvenç konuşmasının ardından Türkiye İş Bankası Manisa Bölge Müdürü Refik Karakurt ile TEMA Vakfı Manisa Temsilcisi Nedim Zurnacı'ya teşekkür belgesi verdi. Daha sonra tören alanındaki sahaya Vali Güvenç ve törene katılanlar öğrencilerle birlikte fidan diktiler. Vali Güvenç fidanlara iyi bakılması gerektiğini Ağustos ayında gelerek dikilen fidanları kontrol edeceklerini söyledi. Ardından “Manisa Valiliği Mülkiyeliler Ormanı” sahasına gidilerek burada da Vali Güvenç ve Vali Yardımcıları tarafından ağaç fidanı dikimi gerçekleştirildi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 12:07:17
Güncelleme :9 Nisan 2009 Perşembe 12:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?