4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Yetiştirdiği pepinoyu internete taşıdı

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde Ali Şılak isimli çiftçi, 12 yıl önce Bursa Uludağ Üniversitesi'nden getirttiği az miktarda Pepino kavunundan binlerce fidan üretmeye başladı.

Sarıgöllü Ali Şılak,12 yıl önce, ana vatanı Peru olan Pepino Kavunu için gerekli araştırmayı yaparak tarlasında yetiştirmeye başladı. Ali Şılak, sanal alemde Pepino Kavunu ile ilgili ürünü ve çalışmalarını tanıtıcı site kurunca, Türkiye'nin dört bir yanından sipariş gelmeye başladı.

Ali Şılak bu yıl 120 bin kök Pepino fidanı siparişi aldı. Önümüzdeki yıl hedefinin 150-200 bin Pepino fidanı olduğunu belirten Şılak şöyle konuştu: "Bu yıl iki dekarlık alan üzerine 6 bin kök Pepino kavunu dikimi yaptım. Gerçekten Pepino kavunu her iklime dayanıklı ve hastalığı olmayan, ilaçlama istemeyen bir meyve türü. Bir tek Pepino fidanından ortalama 35-40 adet kavun alınmakta, ancak bunun en ideali ise 15-20 tane kavun olanıdır. Üzerinde 35-40 tane kavun olursa bir tanesinin ağırlığı 150-200 Gr gelmekte, oysa 15-20 âdeti düşürdüğümüzde ağırlığı 350-400 Gr olmaktadır. Üzerinde tek Pepino kavun bırakılırsa o zaman ağırlığı da 1200Gr-1300Gr arasında olmaktadır. Pepino Kavunu üreticinin yüzünü güldürmektedir. Ben, siparişlerimi Eylül-Ekim aylarında almaktayım. Pepino fidanlarını 27 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında aldığım siparişleri adreslerine kargo ile gönderiyorum"dedi.

Ali Şılak, Pepino Kavununun birçok hastalığa iyi geldiğini de belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Pepino Kavununun içersinde C vitamini oldukça bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca, kalsiyum, potasyum gibi maddeler bol miktarda bulunuyor. Yaptığım araştırmalara göre Pepino kavunu özellikle şeker hastalarına, gut, kollestrole, kemik erimesine, ciltlerin gerilmesine, dalak yetmezliğine, bağırsak kanseri gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiğini öğrendim. Bu nedenle de çok sayıda çevreden talep geliyor. Pepino Kavunu patlıcangiller familyasından bir meyvedir. Tadı da muza andırmaktadır. Şeker oranı yoktur. Tatlıların üzerlerine ince dilimlenerek, birlikte yenilebilir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 23:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?