7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Zeytin seferberliği başladı

Manisa’nın ekonomik anlamda geri kalan Yuntdağı bölgesindeki köyleri kalkındırmak, yöre halkının şehre göçünü önlemek ve zeytinciliği geliştirmek amacıyla Tarım İl Müdürlüğü tarafından 25 köye ücretsiz 23 bin zeytin fidanı dağıtıldı.

Yuntdağı bölgesindeki Osmancalı Köyü’nde TEKEL Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen fidan dağıtım törenine Vali Orhan Işın, Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, Yağcılar Belediye Başkanı Muzaffer Atsızata, Özel İdare İl Müdürü Serdar Bulut, il genel meclis üyeleri ve köylüler katıldı.

Vali Orhan Işın, Yuntdağı bölgesinden şehre göçü önlemek için zeytin fidanı yetiştiriciliği projesini geliştirerek 2004 yılı içinde 157 milyar liralık zeytin fidanı dağıttıklarını söyledi. 2005 yılı için de 65 bin zeytin fidanı alınarak ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılacağını açıklayan Vali Işın, "Böylece Yuntdağı bölgesinin kalkınması sağlanacaktır. Ayrıca ülkemizdeki zeytinyağı açığını da kapatmayı hedefliyoruz" dedi.

Tarım İl Müdürü Ömer Çelik ise, "TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın telkinleri ve Valimiz Orhan Işın’ın destekleriyle kırsal yörelerimizin kalkınmasına yönelik bu tür projelerin uygulaması yapılmaktadır. Zeytin ve zeytinyağı, insan beslenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Fidanların büyük çoğunluğu merkezdeki Yuntdağı köylerine verilerek, özellikle bu yörenin kalkınması için çaba sarf edilmektedir. Çalışmalar, ülkenin yağ açığını kapatma yönündeki çalışmalarımıza da katkı sağlayacaktır" diye konuştu. İl Özel İdare Müdürlüğü kaynaklı olarak 2004 yılı Nisan ayında 27 bin adet zeytin fidanını çiftçilere dağıttıklarını, 21 bin fidanın Yuntdağı bölgesindeki 24 köye, 6 bin fidanın da 9 ilçeye olmak üzere 478 çiftçiye verildiğini ifade eden Çelik, dağıtılan fidanların 15 bin adedinin Edremit yağlık, 12 bin adedinin ise Gemlik türü olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından köylülere dağıtılmak üzere alanda bekleyen 25 köy temsilcisine fidanlar teslim edildi. Bu arada, Ahmetli, Alaşehir, Akhisar, Demirci, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerindeki 500 çiftçiye 7 bin adet fidan dağıtıldığı kaydedildi.

Manisa
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 14:40:32
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 17:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?