4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Zeytin üreticilerine seminer

Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen zeytincilik seminerinde üreticiler ürünün bakımı, üretimi ve verim artışı konularında bilgilendirildi.

Manisa Ticaret Borsası Korbey Salonu’nda düzenlenen seminer büyük ilgi gördü. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Ersel Yılmaz, Bornova Zeytincilik Enstitüsü’nden Halil Topuz, Edremit Meslek Yüksekokulu’ndan Mücahit Kıvrak ve Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Alhat’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere Manisa merkezden 9 belde ve 100 köyden yaklaşık 150 üretici katıldı.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, geçtiğimiz yıl bağcılık projesi ile Türkiye’deki Ticaret Borsaları arasında bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, zeytin üreticilerinin de üretim başta olmak üzere karşılaştıkları diğer sorunların çözümü konusunda başlattıkları seminerleri devam ettireceklerini kaydetti. Koşar, ”Manisa ve ülkemizin ekonomik değeri çok yüksek ürünleri arasında olan zeytin için sağlıklı ve istikrarlı bir üretim yaparak hep birlikte çalışmalı, ürünümüze en iyi şekilde değer kazandırmalıyız.”dedi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Alhat, Türkiye ve Ege bölgesi için ekonomik değeri oldukça yüksek olan zeytinin geleceği konusunda örgütlü bir çalışmanın sağlayacağı yararlara değinerek, ürünün verim artışı, kalitesi ve pazarlaması konularında ortak hareket etmenin önemine dikkat çekti.

Sulama, bitki besleme ve verim artışları konusunda üreticiye bilgi veren Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakultesi Öğretim Görevlisi Ersel Yılmaz ise, zeytini rakiplerden daha kaliteli ve daha ucuza üretmek gerektiğini vurgulayarak, özellikle tarım alanı sulamasının önemine dikkat çekti. Bu yıl yağışların iyi olmasına rağmen yanılmamak gerektiğini söyleyen Yılmaz, yanlış su kullanımından dolayı 50 yıl sonra kuraklığın yaşanacağını söyledi.

Yılmaz, Türkiye 28 milyon hektar tarım alanı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Sulanan alan 5 milyon hektar, sulanabilir alan 25 milyon hektar, kuru tarım alanı 7 milyon hektar, sulanabilir alan hedefi 8.5 milyon hektardır. Su kaynaklarımıza baktığımızda ise yağış ortalaması 500 milyar metreküp, bunun 274 metreküpü atmosfere geri dönmekte, 41 milyar metreküpü yer altı sularını beslemektedir. Kişi başına bin 600 metreküp su düşmektedir. Manisa’da tarım alanı 514 bin 525 hektardı ve bunun yüzde 61’inde zeytin üretilmektedir. Dünya Su Örgütü’nün açıklamalarına göre ülkeleri nüfusa oranladığımızda; kişi başına düşen su miktarı yılda Irak’ta 2 bin metreküp, Asya ülkelerinde 3 bin metreküp, Batı Avrupa’da 5 bin metreküp, Afrika’da 10 bin metreküp, Amerika’da 18 bin metreküp, Türkiye’de ise bin 600 metreküptür. Dünyadaki su kullanımı, tarımda yüzde 70, endüstride yüzde 22, evselde yüzde 8 iken, Türkiye’de tarımda yüzde 82, endüstride yüzde 10, evselde yüzde 8’dir. Türkiye’de önce tasarruf yapacak kesim tarım kesimidir. Zeytin Türkiye için tek alternatif olma yolundadır. Bu bölgelerde 5 bin yıllık geçmişi olan zeytin tutunabilecek tek dal gibi görünüyor. Toprak bitki, su ilişkisini iyi değerlendirmek ve damla sulamayı hem ürün için hem ülkemiz su kaynakları için yaygınlaştırmak gerekiyor.”

Zeytinde zararlı hastalıklarla mücadele ve budama konularına değinen Bornova Zeytincilik Endüstrisinden Halil Topuz’un ardından Edremit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ise zeytin hasatı ve taşıması konularında bilgi verdi.

Gün boyunca devam eden seminer sonunda üreticilere katılım belgesi verildi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 13:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?