30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Zeytin üretimi arttı

2008 yılı sonbahar dönemi meyve fidanı dikim sezonu başlarken yeni zeytin bahçesi tesis edecek çiftçilere ve halen zeytinliği olan üreticilere uyarılarda bulunan Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, aynı zamanda Manisa'daki zeytinciliğin genel durumu hakkında da bilgiler verdi.


Manisa'da 2007 yılı verilerine göre 83 bin hektar zeytinlikte 9 milyon 260 bin adet meyve veren, 9 milyon 600 bin adet meyve vermeyen olmak üzere toplam 18 milyon 860 bin zeytin ağacı bulunduğunu açıklayan Tarım İl Müdürü Ömer Çelik sözlerine şöyle devam etti: "Geçen yıl 207 bin ton zeytin ürünü elde edilmiştir. Türkiye'deki toplam zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 8'i Manisa'da üretilmiştir. Elde edilen bu zeytinlerin 2/3'ü sofralık, 1/3'ü yağlık olarak değerlendirilmektedir. İşlenen zeytinlerin bir kısmı dış piyasada (ihraç), bir kısmı da iç piyasada satılmaktadır. Son yıllarda tütün alanlarına alternatif olarak büyük alanlara zeytin dikilmiş ve halen de dikilmektedir."


Tarım ve KöyişleriBakanlığı'nın yeni tesis edilen zeytin bahçelerine verdiği desteklemeler, İl Özel İdaresi'nin zeytinciliğe verdiği fidan desteği, sosyal yardımlaşma kurumları ve bazı sivil toplum örgütlerinin gerçekleştirdikleri zeytincilik projeleri, ayrıca sanayiden tarıma sermaye akışı ile geniş alanlarda kurulan zeytin plantasyonları sonucu zeytin alanlarının hızla arttığına işaret eden Çelik, "2004 yılında 57 bin hektar alanda toplam 8 milyon zeytin ağacı varlığı ve 146 bin ton zeytin üretimi olan ilimizin, 2008'e gelindiğinde zeytin alanlarında yüzde 45, zeytin ağacı varlığında yüzde 135, zeytin üretiminde ise yüzde 41 artış sağlanmıştır. Diğer bir deyişle Manisa'da son 4 yılda zeytin ağacı varlığı yaklaşık 2,5 kat, üretim ise 1,5 kat artmıştır. Önümüzdeki yıllarda yeni dikilen ağaçlarında verime başlamasıyla üretimde 3-4 kat artacaktır” diye konuştu.


Bahçe kurarken dikkat edilecek hususlara değinen Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, “Sulanmayan alanlarda kurulacak zeytin bahçelerinde zor şartlara dayanıklı zeytin çöğürüne aşılı fidanlarla bahçe kurulması gerekir. Sulama yapılabilecek bahçelerde ise çelikle üretilmiş veya çöğüre aşılı zeytin fidanları kullanılabilir. Ayrıca bahçe kurulacak yelerdeki ekoloji ve toprak özellikleri iyi değerlendirilmeli, doğru çeşitler seçilmeli, zeytin bahçelerinde yapılacak kültürel uygulamalar iklim koşulları da dikkate alınarak yapılmalı, taban arazilerde zeytinlik kurmaktan kaçınılmalıdır. İlimiz zeytinliklerinde iklimsel verilerdeki değişiklikler ana neden olmakla beraber, yeni kurulan zeytin bahçelerinde iklim ve toprak verilerinin iyi değerlendirilmemesi ve zeytin ağaçlarında görülen periyodisitenin etkisi ile bu yıl verimin geçen yıla göre daha az olacağı tahmin edilmektedir. Elde edilen ürünün iyi bir şekilde değerlendirilmesinin yapılabilmesi, toprak işleme ve hasatta kullanılabilecek maliyeti yüksek ekipmanların kolayca teminini sağlayacak üretici birlikleri biran önce üreticilerimiz tarafından benimsenmelidir. Gerek zeytin yetiştiricisi gerekse diğer tarımsal üretimlerle iştigal eden çiftçilerimizin teknik konularda her zaman yanlarında olduğumuzun bilinmesini isteriz. ” ifadesinde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 18:02:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?