30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Ziraat Bankası 145 yaşında

T.C Ziraat Bankası’nın kuruluşunun 145. yılı nedeniyle Manisa ve Mesir şubelerinin yöneticilerinin katılımıyla Cumhuriyet alanında tören düzenlendi.


Ziraat Bankası’nın kuruluşunun 145.yılı nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Manisa’da tören düzenlendi. Cumhuriyet alanında yapılan törene Manisa Şube Müdürü H.Tamer Karaman, yönetmen Murat Özgür ve servis yetkilisi Feyzullah Aydalga ile Mesir Şubesi Müdürü Baki Erdek, yönetmen Tülin Turantekin, yönetmen yardımcısı Erol Coşkun ve servis görevlisi Sabri Can katıldı. Atatürk anıtına çelenk konduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu.


Ziraat Bankası’nın köklü bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Manisa Şube Müdürü H.Tamer Karaman, “1863 yılında Pirot Kasabasında, dönemin Niş Valisi Mithat Paşa tarafından çiftçiye destek olmak üzere kurulan Memleket Sandıkları bugünkü T.C Ziraat Bankası’nın temelini oluşturur. 1867 yılında Memleket Sandıkları Nizamnamesi yürürlüğe girer. Böylece ülkemizde ilk kez teşkilatlı kredi sistemi mevzuatı uygulanmaya başlanır. 1883 yılında Menafi Sandıkları kurulur ve Memleket Sandıklarının yerini alır. 28 Ağustos 1888’de Ziraat Bankası Nizamnamesi yürürlüğe girer; 17 Eylül’de ise Ziraat Bankası Umum Müdürlüğü faaliyetlerine başlar.”dedi.
1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Ziraat Bankası’nın kilit görevler üstlendiğini hatırlatan Karaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet’le birlikte T.C Ziraat Bankası hızlı gelişim ve yaygın hizmet sürecine girer ve şubeleşir. Türkiye’nin dört bir yanında en başta çiftçi olmak üzere tüm halkımıza hizmet sunmaya başlar. Bu süreçte T.C Ziraat Bankası’nın misyonu tarımsal kesim ile sınırlı kalmaz. Banka, Türkiye’nin büyüme sürecinde lokomotif görevi üstlenirken, 1980 ve sonrasında dünya ölçeğinde bir kuruma dönüşür. 2000 yılında anonim şirkete dönüşen T.C Ziraat Bankası, bu dönüşümle birlikte, 2001 yılından başlayarak büyük bir değişim sürecinin içine girer. Banka’nın organizasyon yapısı, çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerine göre tamamen değiştirilir.”


2007 sonu itibariyle 1247 yurt içi hizmet noktası ve 20.872 personeli ile günde 1.5 milyonu aşan müşteriye hizmet sunduklarını dile getiren H.Tamer Karaman, “Banka, Türkiye’nin 445 noktasında rakipsiz konumdadır. Toplam faal ATM sayısı 2007’de %11 artarak 2.117’ye ulaşmıştır. Türk işadamlarının gittiği her yere onlarla birlikte veya onlardan önce gitmek prensibi ile hareket eden ve yurt dışında büyümeyi hedefleyen T.C Ziraat Bankası 17 ülkede toplam 49 noktada hizmet vermektedir.
Banka; kurumsal, ticari ve bireysel bankacılık alanlarında halkımızın hizmetindedir. Emekli, çiftçi, kobi ya da kurumsal şirket gibi geniş bir müşteri portföyüne sahip olan Banka, 144 yıllık eşsiz pazar bilgisi ve tecrübesi ile her geçen gün daha kaliteli hizmet sunma gayesini sürdürmektedir. 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında 4 yıl üst üste Türkiye’nin en çok kar eden bankası olmayı başaran T.C Ziraat Bankası, bu yıl kuruluşunun 145.yıl dönümünü kutlarken de aynı başarıyı yakalamayı hedeflemektedir.”diye konuştu.


MANİSA ŞUBESİ 1927’DE KURULDU
Ziraat Banka’nın, Manisa ili sınırları dahilinde de 16 adet şubesi bulunuyor. Bunlardan 2 tanesi Manisa Merkez ilçede faaliyet gösterirken, diğerleri ilçelerde bulunuyor. 1927 yılında kurulan Manisa Şubesi, 1967 yılında yeni binasında hizmet vermeye başladı. Tarihi yapıdaki eski binasını da ek hizmet binası olarak kullanmaya devam eden banka Manisa ekonomisi için büyük önem arz eden büyük ve küçük ölçekli sanayi kuruluşları ile çiftçilere, zirai ve ticari krediler ile finansman imkanı sağlıyor.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 16:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?