30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Ziraat Odaları Başkanları toplandı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, küresel ısınmaya bağlı muhtemel kuraklığa karşı ülkelerin tarıma daha çok önem vermeye başladıklarını ifade ederek, Türkiye'nin de bu doğrultuda tarım politikasını esaslı şekilde ele alması gerektiğine dikkat çekti. 

Manisa merkez ve ilçe Ziraat Odaları başkanları Mayıs ayı koordinasyon toplantısını Sarıgöl'de gerçekleştirdi. 

Sarıgöl Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman'ın yanı sıra diğer ilçe oda başkanları da hazır bulundu. Açılış konuşmasında, üzümcünün zarar etmemek için 3 yıldır sürdürdüğü çalışmaya değinen Sorman, "3 yıldır üzüm üreticilerimize 'İhtiyacın kadarını sat, kuru üzümünü beklet' diyoruz. Bu kampanya sonucu ve geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üzüm fiyatları 3.25 YTL'ye kadar çıktı. Burada kim kazandı? üzüm üreticisi kazandı. Bu yıl da tütün üreticileri aynı kampanyayı başlatmamızı istiyor. Üzüm üreticilerimiz önümüzdeki yıl da ürünlerini azar azar satarak fiyatı kendileri belirlemiş olsun. Yine üzüm fiyatlarında artış olacaktır." dedi. 

Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklığın tüm dünyayı etkisi altına almaya başladığını ve ülkelerin tarımsal üretime daha çok önem verir hale geldiğine dikkat çeken Sorman, "Dünya ülkeleri enerji açıklarını kapatmak için tarım sektörünü can simidi haline getirdi. Türkiye'de ve dünyada tarım sektörü ön plana çıktı. Bu tarım sektörü her ülkenin politikalarını yönlendirmektedir. Amerika bile tarım sektörünü desteklemektedir. Biz de tarım ürünlerinin maliyetleri yüksek olduğu için çiftçilerimiz zarar etmektedir. O zaman kim kazanmakta? Aracılar kazanmaktadır. Türkiye'de esaslı bir şekilde tarım politikaları ele alınmalıdır." diye konuştu. ABD'nin şarap üretiminde tatlandırıcıyı mısırdan yapmakta olduğunu ancak mısırdan yapılan tatlandırıcının kanserojen maddeler içerdiğinin öğrenilmesi üzerine üzüme yöneldiğini belirten Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, "Şimdiden üzüm üreticilerimizi uyarmak gerekiyor. Üzüme olan talepler artmaktadır. Üretim planlaması bir an önce yapılmalı ve bunda üretici ayağı mutlaka olmalıdır. Sivil toplum örgütlerinin görüşleri mutlaka alınmalıdır." dedi.

.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 17:57:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?