5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Ziraat Odası'ndan hükümete uyarı!

ZİRAAT ODASI'NDAN SEL BASKINLARI VE DON OLAYI AÇIKLAMASI

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Ocak-Şubat aylarında yaşanan sel baskınları ve son günlerde görülen don olayları ile ilgili basın açıklaması düzenleyerek hükümetin acil tedbir alması gerektiğini belirtti.

Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda konuşan Başkan Nuri Sorman, yaşanan sel baskınları, aşırı yağışlar ve son olarak görülen don olaylarından sonra Manisa'da tarım sektörünün ve üreticilerin zor durumda kaldığını söyledi. Yaşanan sel baskınları nedeniyle hububat alanlarının büyük zarar gördüğünü, ve su altında kalan hububat tarlaları bozulduğunu ifade eden Sorman, "İlimizin önemli ürünlerinden biri olan tütün 2010 yılında sözleşmeli üretim neticesinde üretim alanlarında yüzde 40 ile yüzde 50 arasında azalma yaşanacaktır. Pamuk ürünümüz ise yüksek maliyet ve yetersiz destekleme primlerinden dolayı üreticilerimiz ekimden vazgeçmiştir. Yaşanan don ve soğuk vurması olayından sonra ilimizin en önemli ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm, bağlarımız ve meyve ağaçlarımızda büyük hasar görmüştür. İlimizde yaklaşık 640 bin dekar bağ alanında yüzde 20 ile yüzde 80 arasında uyanan gözlerde zarar görmüştür. Bu tarihler arasında bağlarda uyanış oranı ise yüzde 60 ile yüzde 70 civarındadır. Ayrıca çiçek açan erik ve kiraz ağaçlarımızda dondan etkilenmiştir. Nisan ayı sonuna kadarda soğuk vurma olasılığı devam etmektedir. Aşırı yağışlardan dolayı ölü kol hastalığı da mevcuttur." dedi. Tarım sektöründe üretimin tamamen hava şartlarına göre açık alanda yapıldığını ifade eden Sorman, tarım sektörü diğer sektörlere ham madde üretmesi istidham yaratması ve ihracatta kaynak oluşturması yönünden büyük önem taşıdığını kaydetti. Son yaşanan don olayında 640 bin dekarlık bağ alanında sadece 55 bin 420 dekar alanda ve 5 bin 791 adet poliçe kesilerek sigorta işlemlerinin yapıldığını belirten Sorman, "Ayrıca 2 bin 250 dekarlık kiraz ve erik arazilerinde sigorta işlemi gerçekleşmiştir. Üreticilerimiz üretim esnasında yeterli refah payını elde edemediklerinden dolayı ve sigorta primlerinin yüzde 2 den yüzdfe 4,5'a yükseltilmesi neticesinde maalesef ürünlerini sigorta yapma alışkanlığını kazanamamışlardır." diye konuştu. Yaşanan doğal afetler neticesinde Manisa'da özellikle çekirdeksiz kuru üzüm ve diğer tarım ürünlerinde tarımın alt yapı argümanları olan, stok müessessi ve müdahil kurumların öneminin açıkça ortaya çıkardığını ifade eden Sorman, "Bu kurumlar sayesinde ülkenin tarım ekonomisinin doğal afetlerden etkilenmemesi ve tarımın sürdürülebilir, politikalara ulaşması ürünlerde kalite ve standardın artması ayrıca ihracattaki Pazar paylarının devamlılığı açısından önem kazanmaktadır." dedi.

Manisa'nın ekonomik ve sosyal yönden tarım ekonomisine bağlı olduğunu ve bu sebeple, esnaf , ticaret erbabı ve sanayicinin de etkilenmemesi için üreticilerin hükümetten 2010 yılının tarımda afet yılı olarak kabul edilmesini, acil olarakta şu tedbirleri alınması gerektiğini kaydeden Sorman, "Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının faizsiz uzatılması, TEDAŞ borçlarının faizsiz ertelenmesi, Sigorta prim oranlarının düşürülmesi, mazot ve gübrede KDV ve ÖTV oranlarının indirilmesi, yağmurlama, sistemleri ile diğer sabit yatırımlarda ve girdilerde KDV oranının kaldırılması, ilimiz tarımında istihdamın azalamaması için 2010 yılında pamuk ürününe verilen 42 kuruşluk primin yükseltilmesini talep etmekteyiz. Ayrıca üreticilerimiz kar edip etmediğimize bakılmaksızın stopaj yoluyla peşin olarak, ödediğimiz vergilerin üretime dönmesini talep etmektedirler. Manisa'da ve ülke tarımında bu önemli tedbirler alınmadığı takdirde tarım ve üreticiler son noktaya doğru gitmektedirler." diye konuştu.

ZİRAAT ODASI'NDAN SEL BASKINLARI VE DON OLAYI AÇIKLAMASI
ZİRAAT ODASI'NDAN SEL BASKINLARI VE DON OLAYI AÇIKLAMASI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2010 Cumartesi 13:06:04
Güncelleme :20 Mart 2010 Cumartesi 18:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?