1
Mayıs
2024
Çarşamba
AKHİSAR - MANİSA

Mustafa Uykusuz


Mustafa UYKUSUZ   (1922-1983) 

Karikatürcü. Ortaöğrenimini Akhisar’da tamamladı. İstanbul Devlet Güzel sanatlar Akademisi’ne girdi (1940). Ekonomik nedenlerle ayrılmak zorunda kaldı. Akhisar’a dönerek bir süre sinema afişleri hazırladı. Markopaşa’da çizmeye başladı (1946). Karikatürlerinden ötürü hakkında soruşturma açıldı, iki kez hapis cezasına çarptırıldı. İlk karikatürü 1938’de yayınlandı.

İstanbul Ekspres, Dünya, Ulus, Gün, Akbaba, Karikatür, tef, Dolmuş, Taş, Taş-Karikatür, Zübük, papağan, Özgür İnsan gibi gazete ve dergilerde çizdi. Değişik aralarla kapatılıp, değişik adlarla çıkan Markopaşa’nın sürdürücüsü durumundaki dergilerde de çizdi. Bir süre Korkmaz takma adını kullandı.

Ancak Mim Uykusuz imzasıyla tanındı. İstanbul Gazeteciler cemiyeti “Gazetecilik Başarı Armağanları” yarışması çerçevesinde birçok ödül aldı. İtalya Bordighera’da Türk karikatürcülerinin toplu olarak “Senato Ödülü”nü kazandığı gurupta yer aldı (1962). Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Uykusuz, yapıtlarının bir bölümünü üç albümde topladı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar