23
Mayıs
2024
Perşembe
ALAŞEHİR - MANİSA

Alaşehir'de gümrük çilesi bitiyor

Manisa’nın Alaşehir İlçesi’nde Gümrük Müdürlüğü açılması yönünde yapılan başvuruya Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’den olumlu yanıt gelmesi sevinçle karşılandı.

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Alaşehir’de Gümrük Müdürlüğü ihtiyacının gerekliliğini bölge milletvekillerimize, Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen’e anlattık. Milletvekili İsmail Bilen, Bakan Tüzmen’le görüşüp konunun aciliyetini anlatmış. Bakan Tüzmen de Gümrük Müdürlüğü’nün gerekliliğine inanarak bu yıl geçici yetkiyle kurulmasını, önümüzdeki yıllarda kesin çözüm için çalışmaların başlatılmasını istemiş. İsmail Bilen, çalışmaların başladığını ve bu sezon Gümrük Müdürlüğü’nün faaliyete geçeceğini bize bir faksla iletti. İlgililere çok teşekkür ederiz. Türkiye çekirdeksiz yaş üzüm üretiminin üçte ikisi Gediz Havzası’nda üretilmektedir. Yine Sultani ihracatının da üçte ikisi Alaşehir’de gerçekleştirilmektedir. Dünyanın hasat süresi en uzun olan Sultanisi Alaşehir’de yetiştirilmektedir. Alaşehir’de 77 adet firma ihracat yapmaktadır. Sadece Alaşehir’de 35 tane yaş sebze ve meyve işletmesi ihracat yapmaktadır. Bunlara Sarıgöl, Salihli ve çevresinde bulunan işletmeleri de eklersek bu rakam 77’ye ulaşıyor. 2004 yılında sadece Alaşehir’den yaklaşık 15 bin işlemle 181 milyon 93 bin 787 dolarlık ihracat gerçekleştirildi" dedi.

İhracat yapan firmaların gümrük işlemlerini yaptırmak için İzmir, Bursa, Trabzon, Manisa, Uşak ve Samsun’a gitmek zorunda kaldığını belirten Soygür, "Bu da yaş sebze ve meyve için çok uzun zaman olan, 8-10 saat zaman kaybı demektir. Bölgeye yatırım yapmak isteyen firmalar içinde bu caydırıcı bir etken oluyordu. Alaşehir’deki işletmelerden Sultani’nin yanı sıra kiraz, kestane, şeftali, erik, domates, incir, nar, ayva, armut, kavun, karpuz, biber, patlıcan, portakal, mandalina, bakla, çilek, pırasa vb. gibi ürünlerin de ihracatı yapılmaktadır. Bu kadar işlem hacminin yoğun olduğu Alaşehir’de, Gümrük Müdürlüğü’nün öncelikli bir ihtiyaç olduğunu ilgili kurumlara anlattık. Bunun sonucunda sevinçli haberi aldığımız için çok mutluyuz. Bu Alaşehir’in ticaret merkezi olacağı anlamına gelir" diye konuştu.

Gümrük Müdürlüğü’nün yaklaşık 1.5 ay sonra başlayacak ihracat sezonuna yetişeceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 12:33:38
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 11:55:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?