17
Haziran
2024
Pazertesi
ALAŞEHİR - MANİSA

Alaşehir'e tarımsal laboratuvar

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte, Alaşehir Ticaret Borsası ünlü İntertek firması ile anlaşma yaparak ilçeye tarımsal laboratuvar kurulmasını sağladı.

Alaşehir Ticaret Borsası hizmet binasında yer alacak olan laboratuvarda zirai ilaç kalıntılarının kontrol edileceği, laboratuvarın 16 Temmuz'da hizmete gireceği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve sürdürülebilir ihracatın teminat altına alınabilmesi için tarımsal labaratuvarların büyük önem taşıdığını belirterek, "İhracat merkezi haline gelen ilçemizde bu laboratuvarın kurulmuş olması çok sevindiricidir. Bu proje ile ilgili olarak yaklaşık üç aydır devam eden girişimler sonunda çok uluslu bir şirket olan ve merkezi Londra'da bulunan İntertek şirketi ile anlaşma sağladık.Yapılan sözleşme gereği laboratuvar yaklaşık 1 milyon dolara malolacak. Tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek laboratuarımız, 2007 üzüm sezonuna yetişmek üzere 16 Temmuz 2007'de hizmete girecek" dedi.

Bu arada, söz konusu laboratuvarda pestisit (zirai ilaç kalıntısı tahlili) ve bir çok gıda maddesinin testinin de yapılabileceğini kaydeden Soygür şöyle devam etti; "Kalite sistemleri belgelendirme ve denetim hizmetleri de burada sunulacak. Laboratuvar sadece ihracatçıya değil, bölge üreticilerine de isteğe bağlı olarak hizmet verecek. Bundan böyle tahliller burada yapılacağı için, ürün taze kalacak, ihracatçı zaman kaybına uğramayacak. Laboratuvarın açılmasıyla birlikte Alaşehir, Türkiye'nin en önemli ihracat merkezi konumuna gelecek. Ege ve Akdeniz bölgesi ağırlıklı olmak üzere yaş sebze ve meyve ihracatında başta laboratuvar hizmeti olmak üzere denetim ve belgelemede de yüzde yüz çözüm üretilecek"

İntertek Test Hizmetleri AŞ. Türkiye ve bölge ülkeleri (Mısır, Ürdün, Romanya, Bulgaristan, İsrail) sorumlu Genel Müdürü Müge Moya ise, "İntertek, geçmişi Thomas Edison'a uzanan köklü bir kuruluştur. Bugün 110'u aşkın ülkede 521 ofisi ve 273 test laboratuvarı ile uluslararası arenada test, gözetim, denetim ve belgelendirme konularında bağımsız ve akredite hizmet sunan en büyük kuruluşlardan birisidir. Dünya çapında yapılanmış ve uzmanlaşmış tekstil, oyuncak, kimyasallar, gıda, yapı malzemeleri, elektrik-elektronik, tarım ve petrol ürünleri alanlarında test ve gözetim ihtiyaçlarının yanısıra tüm sektörlerde kalite, çevre, iş güvenliği ve sosyal uygunluk sistemlerinin belgelendirilmesi gibi alanlarda hizmet vermektedir" diye konuştu.

Bu arada, laboratuvar hizmetinin uzman kadrolar tarafından verileceği, kalite kontrol, belgelendirme ve denetim hizmetleri ile de destekleneceği ifade edilerek, kurulacak olan labaratuvarın Türkiye'de bir ilk olacağına dikkat çekildi.
iha
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2007 Çarşamba 13:38:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tugba kırpat IP: 85.102.155.xxx Tarih : 29.12.2008 18:40:04

tarımsal laboratuar mezunu olarak bu habere çok sevindim.Haberi yeni okudum ve türkiyede ilk olması da ayrı bi güzel ancak dediğim gibi ilk mezunları konumundayız şuan bölümümüzün ve henüz tarımsal laboratuarcı olarak iş bulamadık.Oradaki iş imkanları nasıldır merak ettiğim diğer bi konudur.iyi çalışmalar