19
Mayıs
2024
Pazar
ALAŞEHİR - MANİSA

’Bayan üzüm’ ihracat yıldızı

Manisa’nın Alaşehir İlçesi’nde bir yanda üretici fiyatların düşmesi yüzünden isyan bayrağı çekerken, bir yanda girişimci Elif Altın’ın önderlik ettiği ihracat atağı, başarı ve mutluluk tablosu yaşatıyor.

ALAŞEHİRLİ girişimci Elif Altın, iki yıl önce şirketini kurdu, 243 üreticiyle anlaşıp istediği özelliklerde birinci sınıf sofralık sultaniye cinsi üzüm yetiştirtti. 100 TIR dolusu 2 bin ton yaş üzüm İngiltere’ye ihraç edilmeye başlandı. Altın, "Üreticimiz bizim kontrolümüzde ve istediğimiz özelliklerde birinci sınıf sofralık sultaniye cinsi üzüm yetiştirdi. Onlara, üzümün kilosu piyasada 35 YKr’den satılırken biz kilo başına 1 YTL ödedik. Hem üreticimizin hem de bizim yüzümüz güldü" dedi.

Perişan durumda

Altın, büyük bir titizlikle ambalajladıkları üzümü, sadece İngiltere’deki perakende satış yapılan Tesco, Sommerfield ve Sainsbury’s gibi marketlere yolladıklarını aktarırken, şunları söyledi:

"Türk üzümcüsü bugün perişan durumda. Sofralık yaş üzümdeki sıkıntılar, kuru üzüme de yansıdı. Rekoltenin 342 bin tona dayanması yaş ve kuru üzüm fiyatlarının düşmesine neden oldu. Geçtiğimiz kasım aylarında ton fiyatı 3 bin YTL’ye kadar yükselen kuru üzüm, bugün 1.4 YTL’ye kadar indi. Sezon başında 75 YKr’yle başlayan yaş üzüm ise 35 YKr’ye kadar geriledi. Rusya’yla yaşanan kriz de bunu tetikledi."

Kalite seferberliği

Yunanistan ve İspanya’da böyle bir durumun yaşanmadığını, çünkü işlerin profesyonel yürütüldüğünü dile getiren Altın, şöyle konuştu: "Türkiye’deki üzüm işletmeleri modernizasyon açısından yeterli, hatta yurt dışındaki işletmelerden daha iyi. Ama burada öğrenilmesi gereken tek şey ürün yetiştirmek. Dolayısıyla üreticiler, işletmeciler, ihracatçılar herkes elini taşın altına sokarak, kaliteli ürün yetiştirmeyi öğrenmelidir. Ne kadar çok yaş üzüm ihraç edebilirsek, kuru üzümdeki arz fazlası da azalacaktır. Böylece kuru üzümün piyasası yükselecek, üreticinin ve Türkiye’nin yüzü gülecektir. Biz, iki yıl önce başladığımız çalışmaların ilk ürününü bu yıl alıyoruz. Bu yıl doğrudan İngiltere’ye gidecek şekilde 2 bin ton yaş üzüm bağlantısı yaptık. Önümüzdeki yıl hedefimiz 10 bin ton yani 500 TIR olacak. Hedeflerimizi her yıl biraz daha artıracağız. İngiltere’nin tüm üzüm ihtiyacını biz karşılamak istiyoruz."

Üzümcünün sorunları Meclis’e taşınacak

DSP Genel Sekreter Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Manisa İl Başkanı Hüseyin Sefa Dağlı ve Sarıgöl İlçe Başkanı Mehmet Keskin, Çanakçı Köyü’nde, üzüm üreticilerinin sorunlarını dinledi. Erçelebi, üzüm üreticisinin zorda olduğunu belirterek, "Üzüm üreticisinin sorunlarını, tatil dönüşündeki ilk toplantıda TBMM’ye taşıyacağım. İlk iş olarak Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vereceğim. Gördüğüm kadarı ile üzüm üreticileri sahipsiz kalmış. İktidar olduğumuzda, üzümü orduya, öğrencilere yedirir, ekmeğin içine koydururuz. Böylece üzümcüyü sıkıntıdan kurtarırız" dedi.

Destek verilmeli

DSP İl Başkanı Dağlı da Manisa’nın çok önemli bir üzüm üretim merkezi olduğuna dikkati çekerek, "Ancak şu sıralarda üzüm para etmiyor. Yaş üzümün kilosu 30-40 YKr’a satılmakta. Kilosu 1.25 YTL olan kuru üzümü ise son günlerde alan yok. İlaç, gübre, işçilik, mazot gibi girdi fiyatları yükseliyor ama çiftçinin ürünü her geçen gün geriliyor. Bunu sorgulamak gerekir. Üzüme hükümet destek vermeli" diye konuştu.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 23:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa baysu IP: 78.188.38.xxx Tarih : 23.09.2008 21:32:08

mrb ben şahsen şu an nekadarda olsa üzüm üretmesemde ama bu çifçiye yani baüzüm üreten arkadaşlarımıza üzülüyorum bu emekçilerin haklarını ve alın terlerinin haklarını vermeyen bu konuda hernekedar hak yiyenlerin gözleri kör olsun aslında söylüyeceyim çok fazla ama terbiyem musade etmiyor yazıklar olsun onlara oy zamanı geldimi yalvarırsınız şimdi nerdesiniz soruyorum sizlere inan utanılacak halinizden