19
Mayıs
2024
Pazar
ALAŞEHİR - MANİSA

Manisa: Alaşehir'de üzüm maliyetleri belirlendi

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Musal, hesaplamanın, çit tamiri, budama ve budama artık toplama işçiliği, çift sürme, belleme, gübre bedeli ve işçiliği, zirai mücadele ilaç bedeli ve işçiliği, uç alma ve aralama işçiliği, ark açma, su bedeli ve işçiliği, çapalama işçiliği, sergi yeri hazırlama, hasat, serilme, toplanma, savrulma, çöplerin ayıklanması ve çuvallama, ambara ve pazara nakil, bekçi ve koruma gibi giderlerden oluşan masraf kalemlerinin dikkate alınmasıyla yapıldığını ifade ederek, "Buna göre 1 kilo kuru üzüm maliyeti, 1 milyon 225 bin liradır. Biz maliyetin üzerine yüzde 30 kar payı ilave ederek, bu yılki kuru üzüm fiyatının en az 1 milyon 592 bin lira olmasını istiyoruz. Aksi taktirde üretici ürününden kar edemeyecektir. Bu yıl Türkiye üzüm rekoltesinin, geçmiş yıllara oranla yaklaşık yüzde 20 dolaylarında düşüşle 250 bin ton dolaylarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Üreticiler, ürünü yaş satıma hazırlamıştır. Devlet bu yıl, ton başına 45 dolar teşvik pirimi vererek, ihracatçıyı daha iyi ihracata, üreticiyi de daha iyi ürün yetiştirmeye teşvik etmeyi amaçlamıştır. Üzümler çok kaliteli ve yaş satım için piyasaya uygundur" diye konuştu.

Yaş üzüm piyasasının çok iyi olacağını tahmin ettiklerini kaydeden Başkan Musal, "Devletin, üzümü de arz fazlası ürün kapsamına alarak desteklemeye almasını ve üreticiyi korumasını istiyoruz. Bu yıl yaşanan don olayında, birçok üreticimiz zarar görmüştür. Bankalara olan kredi borçları ödenememiştir. Devlet üzümü desteklemeye alarak üreticiyi korumalıdır" dedi.
Öte yandan Alaşehir Kaymakamı Haluk Şimşek başkanlığında Ziraat Odası Başkanı Mehmet Musal, İlçe Tarım Müdür Vekili Halil Kocatürk’ten oluşan komisyonca, 2004 üzüm sezonu işçi yevmiyeleri ise şu şekilde belirlendi:

Sofralık Yaş üzümde Kesi: 9 milyon; İşletme Kasa: 10 milyon; Kelter: 12 milyon; Ayakçı: 12 milyon; Yükleme:12 milyon lira. Kuru üzümde Kesi: 9 milyon; Seri: 10 milyon; Kelter: 13 milyon; Bandırma: 15 milyon; Dayıbaşı ücreti işçi başına 10 milyon lira.

iha-manisa
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2004 Cuma 13:05:21
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 09:30:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?