17
Mayıs
2024
Cuma
ALAŞEHİR - MANİSA

Manisa: Türk firması AB standartına uygun üzüm yetiştirdi

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üretim yapan Günaydın İthalat ve İhracat Ticaret Ltd. Şti., bölgede yetişen dünyaca ünlü Alaşehir üzümlerini AB kriterlerine uygun olarak üreterek, el değmeden paketleyip AB ülkelerine ihraç ediyor. Firma, bu başarısını ISO 9001/2001 Belgesi ve ardından da ’En İyi Tarım Uygulamaları’ anlamına gelen EUREPGAP Kriterleri’ne göre ürün yetiştirip pazarlaması sayesinde ulaştı. Bugün dünyada yaş sebze ve meyvede hiçbir firmanın sahip olmadığı İnternational Food Standart-Uluslararası Gıda Standardı (IFS) belgesini de elde eden firma, bu alanda Türkiye’nin yüzakı oldu.


Günaydın İthalat ve İhracat Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Vahdi Günaydın, elde ettikleri bu başarıyı düzenlediği bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Günaydın, AB’nin bağımsızlığını onayladığı DQS adlı şirketin denetimleri sonucu, IFS sertifikasını, dünyada ilk ve tek olarak bir Türk firması olarak kendilerinin aldığını belirterek, "Yaş sebze ve meyve üzerine alınan dünyanın tek belgesi budur. Aynı belgeyi Almanya’da iki firma süt ürünleri üzerine alabilmiştir. Bu belgeleri AB kriterlerine uygun ürün yetiştiren firmalara AB’nin bağımsızlığını onayladığı şirketler vermektedir. Dünyanın her yerinde bu belgeler geçerlidir. Bu belge sayesinde fima olarak ürün satımında hiç zorlanmıyorum. Çünkü dünya pazarında etiketimiz ve adımız var" dedi.

Türkiye’nin ve dünyanın en kaliteli üzümü olan Sultaniye’nın Alaşehir’de yetiştirildiğini kaydeden Günaydın, bunu çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Yaş sebze ve meyvede en önemli sorun, ürünlerdeki ilaç kalıntısıdır. Bu kalıntı yüzünden bugün birçok ürünümüz AB kapılarından geri çevriliyor. Bu sorun olmadığı sürece dünyanın hiç bir üzümü Türk Sultaniyesi ile rekabet edemez. Biz bu sorunu aldığımız sertifika ile aştık. Bugün Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere, Norveç, Danimarka, İtalya, İsveç gibi ülkelere ihracat yapıyoruz" diye konuştu.
Alaşehir ve çevresinde 1600 dönüm alanda 39 üreticinin ürününü sözleşmeli olarak satın aldıklarını ve AB standartlarına uygun kesim ve paketleme yaptıklarını kaydeden Günaydın, şunları söyledi:


"Üzümümüz üretimden tüketime kadar kontrol altında. Kullanılan ilaç, verilen su, çift sürme, budama gibi tüm işler şirketimizin kontrolüyle yapılıyor. Her ay üreticilere özel seminerler veriyoruz. Alaşehir’e 38 bin metrekare alanda, 10 bin metrekaresi kapalı, aynı anda 20 TIR’a yükleme yapılabilen 10 trilyonluk ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük entegre tesislerini kurduk. Türk Sultaniyesi gelecek vaad etmese bu yatırımı niye yapalım. 2005 yılından sonra EUREPGAP standartlarına uymayan üreticiler üzümlerini Avrupa ülkelerine satamayacak. Türkiye’nin yıllık yaş üzüm ihracatı 60 bin ton dolayındadır. Bunun tamamı Alaşehir ve çevresinden gerçekleştirilmektedir. Bu yılki ticaret hedefimiz 15 milyon eurodur. Bu rakam önümüzdeki yıl 45 milyon EURO olacaktır. Planlamalarımızı buna göre yaptık. Hükümetten tek isteğimiz Alaşehir’de bir gümrük bürosunun kurulmasıdır. Üreticilerden ise sözleşmeli çiftçi olmalarını istiyoruz. Kalıntısız, sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştirip ihraç ettiğimiz takdirde Türkiye’yi kimse tutamaz."


Basın toplantısında bilgi veren Günaydın, daha sonra sözleşmeleri bağları ve fabrikayı gezdirerek yaptıkları üretimi basın mensuplarına tanıttı.

iha-manisa
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2004 Perşembe 12:46:09
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 09:30:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?