22
Mayıs
2024
Çarşamba
ALAŞEHİR - MANİSA

Tarımda üreticiye kayıt dönemi başladı

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın bağcılıkta 'Üretici Kayıt Defteri' projesinin Alaşehir ilçesi köy ve kasabalarında, pilot uygulaması başlatıldı. Uygulama çerçevesinde üzüme atılan tarım ilaçları ve miktarı, ilgilileri tarafından kolaylıkla öğrenilebilecek. 

Kavaklıdere tarım danışmanı Davut Kanal, Mayıs ayı itibariyle, Alaşehir'e bağlı köy ve kasabalarda tarım danışmanları aracılıyla çiftçilere dağıtılmaya başlanan Üretici Kayıt Defteri'nin pilot uygulamasında amaçlananın, meyve ve sebzelerde zirai ilaç kalıntısının önüne geçmek olduğunu açıkladı. Tarım danışmanı Kanal, uygulama çerçevesinde bağ sahibi çiftçilere bilgi vererek, kullandıkları zirai ilaçların miktarını ve kaç defa kullandığını üretici kayıt defterine yazılarak belirtilmesi gerektiğini anlattı. Defterlerde her sayfanın üç nüshası bulunduğuna dikkat çeken tarım danışmanı Kanal, bu nüshalardan birinin ürünü alan tüccarda, ikincisinin İlçe Ziraat odasında üçüncüsünün de üreticinin kendilerinde kalacağını, çiftçilere anlattığını belirti. Bu sayede hangi ürünü kimin, hangi tarımsal ilaçlar kullanarak ürettiğinin kolaylıkla bilinebileceğinin altını çiziyor. 

Kavaklıdere Tarım Danışmanı Davut Kanal çalışmanın AB'de uygulandığını belirterek, "Bağcılıkta başlayan Üretici Kayıt Defteri uygulamasında başarı sağlanması halinde, bütün tarım faaliyetlerinde uygulamaya konulması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda Rusya'ya ihraç edilen meyve ve sebzelerin üzerinde 'aşırı ilaç kalıntısı var' gerekçesiyle geri iade edilmesi bu uygulamanın ne kadar önemle olduğunu gösteriyor" dedi. Ziraat Mühendisi Davu Kanal, tarım danışmanlarının kurduğu, www.tarimsalbilgi.com adlı internet adresinden de Üretici Kayıt Defteri pilot uygulaması hakkında çiftçilerin detaylı bilgi elde edebileceklerini belirtti. 


iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 12:02:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?