17
Mayıs
2024
Cuma
ALAŞEHİR - MANİSA

Türkiye'nin ilk sertifikalı tarım firması Alaşehir'de

Türkiye'nin tarımda ilk Avrupa Birliği (AB) sertifikalı firması Antalya Dış Ticaret Limited Şirketi, Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde çalışmalarına başladı.
Dünyaca tanınan ve Türkiye'de de ofisi bulunan SKAL İNTERNATİONAL'ın denetimlerinden başarıyla geçerek, AB'nin istediği "İyi Tarım Uygulamaları" anlamına gelen "EUREPGAP" sertifikasını alan Antalya Dış Ticaret Ltd. Şirketi'nin, 2005 yılından itibaren getirilecek ihracat engellerini rahatlıkla aşabileceği bildirildi. Bu belgeye sahip olamayan şirketlerin ise AB ülkelerine ihracat yapamayacakları ifade ediliyor.
Antalya Dış Tic. Ltd. Ş. Alaşehir Kontrolörü Ziraat Mühendisi A. Emre Sıkılı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu belgeyi almak için 1,5 yıldır çalışıyoruz. Alaşehir ve çevresinde yaklaşık 40 tane işletme var. Bu işletmelerden sadece bizim firma bu belgeyi alabildi. Belgesi olmayan firmalar 2005 yılından itibaren AB ülkelerine ihracat yapamayacak. Belgesi olmayanlar ancak Rusya, Arabistan gibi ülkelere ihracat yapabilecek. AB bu şartları taşımamız gerektiğini 1999 yılında bildirdi. Ancak devletimiz bunu dikkate almadı veya ihmal etti. Oysa devletin bu sertifikayı almaya zorlayıcı yaptırımları olmalıydı. Bu belgeyi almak için en az 1,5 yıl gerekiyor. Bu sürede bağlarda kayıt sistemi, bağda tuvalet, yabani hayatı koruyucu önlemler, atılan ilaç kutularının delinip gömülmesi, atılan ilaçların kayıtlarının tutulması, hasat öncesinin takibi, ilaçlama yapan kişilerin tulum giymesi, gözlük takması, eldiven, çizme giymesi, maske takması gibi 360 maddeden oluşan şartları yerine getirmesi gerekiyor" dedi.
Bu uygulamanın 1,5 yıldır sürdüğünü ve Alaşehir'de Namık Türker, Halil Uzunoğlu, Gündüz Karaoğlan ve Tevfik Sıkılı'nın toplam 645 dönüm bağında başlatıldığını kaydeden Sıkılı, "Alaşehir dünyanın en kaliteli Sultaniye üzümünü yetiştiriyor. Ayrıca hasat döneminde üzümün dalında en uzun süre kalabilen bölgemiz Alaşehir'dir. Sadece Alaşehir'den yıllık yaklaşık 100 bin ton yaş Sultaniye üzümü ihracatı yapılıyor. Böyle bir bölgede bu belge olmadan ihracat yapmak mümkün olamayacağı gibi, üreticilerimiz de 2005 yılından sonra EUREPGAP'ın istediği standartlarda ürün yetiştirmedikleri takdirde üzümleri alınmayacak. Üreticilerimizin de bu şartlara uygun ürün yetiştirmeyi öğrenmeleri gerekir. Önümüzdeki günlerde bu alanda üreticilerimizi bilgilendirici toplantılar yapacağız" diye konuştu.
MANİSA-İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2004 Pazar 18:08:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?