18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALAŞEHİR - MANİSA

Üzüm ihracatçısı dertli

Alaşehir'de üzüm ihracatçıları, Ege İhracatçılar Birliği, Ticaret Borsası ve Tarım İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa kararıyla yaş Sultaniye üzümü ihracatına getirilen yasağa tepki gösterdi.

Üzüm ihracatçısı Günaydın Ltd. Şti. Teknik Sorumlu Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Metin Altın, "Yaş üzümde ihracatın başlama tarihi her yıl ilgili kurumlar tarafından belirlenmektedir. Türkiye çekirdeksiz üzüm imajını koruma adı altında yapılan bu uygulama, faydadan çok ihracatımıza zarar vermektedir. Oysa bölge özellikleri dikkate alınmadan böyle bir uygulamanın yapılması mümkün değildir. Bu tür yasakçı bir uygulama ihracatçıları hileye yönlendirdiği gibi üzüm ihracatımıza da bir darbe vurarak Türkiye ekonomisine zarar vermektedir. Türkiye'de belirlenen tarihten önce hasat dönemi yapılan birçok bölge vardır. Bizden üzüm talebinde bulunan ülkeler, üzümün tat oranı 16 brix olması halinde satın alabiliyorlar. Zaten bizimde 16 brix'in altında ihracat yapma imkanımız yok. Biz EUREPGAP kapsamında üzümlerimizi kontrollü olarak yetiştiriyoruz. Bu çerçevede üzümümüz 20 Temmuz tarihi itibariyle alıcı ülkelerin istedikleri standartlara uygun şekle geliyor. Yaklaşık 20 Temmuz'da olgunlaşacak üzümlerimizi ihraç edemezsek Rusya'dan sonra Avrupa pazarımızı da kaybedebiliriz. Ürünler hepsi aynı anda kesileceği için ürünün değeri düşer, bu da üreticinin aleyhine olur. Oysa ilk olgunlaşma tarihinden itibaren kesim ve ihracat yapabilirsek Türkiye ekonomisine daha büyük katkı sağlamış olur. Üretici fiyattan etkilenmez" dedi.

Yaptıkları araştırmada Yunanistan'da da ürünün erken olgunlaşmasının beklendiğini, bunun da zaten Rusya pazarının kapanmasıyla büyük bir krize giren Türk ekonomisine ikinci bir darbe olacağını kaydeden Altın, "İlgili makamların kararları masa başlarında değil ihracatçılarla görüşerek, bilgi alışverişi yaparak, yerinde inceleyerek karar vermeleri gerekir. Biz standartlara uygun olmayan üzümün ihracatına karşıyız. Ancak, bunun denetimi yapılarak bu tür uygulama yapan firmalara yaptırım uygulanmalıdır. Türkiye yaş Sultaniye ihracatının üçte birinin karşılandığı Alaşehir'de bölgesel iklim farklılıkları nedeniyle her bağın olgunlaşması farklıdır. Dolayısıyla 20 Temmuz'da başlatılabilen bir ihracatla Türk üzümcüsünün ve ihracatçısının önü açılacaktır. Buna bağlı olarak Türk ekonomisine ek bir katma değer sağlanacaktır. Avrupa'da İngiltere, Almanya, Hollanda, İspanya, Fransa, Danimarka, Norveç gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Zaten bize talep de bulunan Tesco, Sainsbury gibi büyük marketler bizden istedikleri 16 brix ve yeşil üzüm 20 Temmuz tarihlerinde istenen seviyeye gelecektir. Biz her gün üzümün tat oranını ölçüyoruz. Olgunlaşan bu üzümü kesemezsek ne yapacağız? İhracat yok, üzümü dalında da bırakamayız. Zorunlu olarak kesip depolamamız gerekecek. Bu da bize ek bir maliyet yükleyecektir. Bu tarihten sonra gerekirse noter kanalıyla üzümün standartlara uygun olup olmadığını tespit ettirerek ihraç etmek zorundayız" diye konuştu.

Kesim ve ihracat izin tarihlerinin ihracatçıların insiyatifine bırakılması gerektiğini vurgulayan Günaydın Ltd. Şti. TeknikSorumlu Müdürü Metin Altın, "Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İl Tarım Müdürlükleri tarafından kesilen üzümlerin standartlara uygun olup olmadığı çok sıkı bir şekilde denetlenerek, standart dışı üzümlerin yurtdışına gönderilmesi konusunda asla taviz verilmemelidir. Bu tür iş yapan firmalara da gerekli cezalar verilmelidir. Türkiye'de doğrudan marketlere ürün verebilen dünyada İFS (Uluslararası Gıda Standardı) belgesine sahip tek firma olarak ihracatı zamanında yapamıyoruz. Bu şikayetlerimizi Ege İhracatçılar Birliği, Alaşehir Ticaret Borsası, Manisa İl Tarım Müdürlüğü, Dış Ticaret Müdürlüğü ve bakanlığa dilekçe yazarak ilettik. Dileğimiz ilgililerin taleplerimiz karşılayacak yönde karar almalarıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 18:01:55
Güncelleme :9 Temmuz 2005 Cumartesi 14:10:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?