24
Mayıs
2024
Cuma
ALAŞEHİR - MANİSA

Üzüm üreticileri bilgilendiriliyor

ALAŞEHİR'DE BAĞCILAR BİLGİLENDİRİLİYOR

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür ve teknik elemanları, üzüm üreticilerini bilgilendirmek amacıyla köy gezilerine başladılar.

Bu sezon üzümde kalitenin yüksek olması, kalıntı sorununun yaşanmaması için köylerde 39 toplantı yapmayı planlayan Ticaret Borsası, Türkiye çekirdeksiz üzümünün üçte ikisinin yetiştirildiği Gediz Havzası'nda başta Alaşehir olmak üzere Sarıgöl, Salihli gibi ilçelerde ürünün sorunsuz yetiştirilmesi için üreticileri bilgilendiriyor.

Sezonun ilk toplantısı Alaşehir'e bağlı Yeniköy'de düzenlendi. Bir kahvehande üreticilerle bir araya gelen Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "Bizler üreticilerimizin en iyi ürünü yetiştirmesi, iyi fiyattan satması için bir çok fedakarlık yaparak, seminerler ve toplantılar düzenliyoruz. Üreticilerimizin de bu toplantılara mutlaka katılmalarını istiyoruz. Sağlıklı ve tüketicinin istediği ürünü yetiştirmek zorundayız. Eski sistemlerle bağcılık yaparsak bağlarımızı kazdırırlar. Biz bu yaptığımız program doğrultusunda Alaşehir ve Sarıgöl'de 39 toplantı yapacağız. Toplantılara teknik elemanlarımız katılacak. Üreticilerimiz kafalarında oluşan soruları sorup öğrenebilecekler. İhtiyaç halinde gidilen bir köye yada bölgeye tekrar tekrar gideceğiz. Uygun zamanlarda bağ alanlarını da dolaşıp, üreticilerimizin sorunlarını tarlasında, bağ alanında dinleyip çözüm üreteceğiz. Yeter ki üreticilerimiz sorunlarını ve çözümlerini istesinler." dedi.

TÜRKİYE DÜNYANIN LİDERİ

Türkiye'nin dünya kuru üzüm piyasasının lideri durumunda olduğuna dikkat çeken Soygür, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizde üretilen yaklaşık 300 bin ton kuru üzümün yüzde 80'i ihraç edilmektedir. İhracatımızın tamamı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılmaktadır. AB ülkeleri kalıntı konusunda çok hassas. 2009 yılından itibaren nerdeyse sıfır kalıntı limiti istenmektedir. Biz bu ülkelerin istediği ürünü yetiştiremezsek bir kilogram bile üzüm ihracatı yapamayız. Bu sorun bir memleket sorunudur. Ülkemize yaklaşık 350 milyon dolar gelir getiren sektörden vazgeçmek mümkün değildir. Üretici, tüccar, aracı kurumlar, ihracatçılar ve kesimlerinde temsilci olan kurumlar birliği bölgemizde daha kaliteli, verimli ve kalıntısız üzüm yetiştirmek zorundayız. Hepimiz aynı geminin yolcularıyız. Bu gemi AB limanlarına giremezse hepimiz elimiz boş döneriz ve batarız. Yaş yada kuru üzümün geleceği ihracatın sürekliliğine bağlıdır. Bu da yenilebilecek ürün yetiştirmekten geçer. İhracatta sorun yaşamamak için sağlıklı, kaliteli ürün yetiştirmek zorundayız. Bunun için de toplantılara katılıp, teknik ekiplerden öğreneceğimiz bilgiler doğrultusunda ürün yetiştirmekten geçer."

Ticaret Borsası Ziraat Mühendisi Mehmet Kökten de, dünyada herkesin gıda güvenliğine uygun, sağlıklı, kendini zehirlemeyen ürün yemek istediğini söyleyerek, "Bunları sağlamak için bağımızın her türlü bakımını teknik elemanlara danışarak, kullanılan ilaçların gıda güvenliği normlarına uygun olup olmadığını kontrol ederek, doğru ilacı doğru zamanda, doğru yerde, doğru aletle, uygulamak gerekir. Kalıntısız ürün yetiştirmek için mutlaka teknik elemanlardan bilgi ve uygulama desteği alınması gerekir." dedi.

Kökten daha sonra, üreticilerin üretim teknikleri, kalıntı ile mücadele, ürünün yaş yada kuru üretilmesine yönelik teknik bilgiler, Avrupa ve Rusya'nın istediği değerlerde kalıntısız ürün yetiştirme yollarını, üzümün dünyadaki yeri, ihracattaki önemi ve kalıntısız ürün yetiştirmek için yapılması gerekenleri slayt gösterimlerle ve soru cevap yöntemiyle anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 14:01:00
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 15:59:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?