30
Mayıs
2024
Perşembe
DATÇA - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Antik Knidos sahipsiz

Muğla’nın Datça İlçesi Yazıköyü sınırlarındaki antik Knidos, yaz sezonunun bitmesinin ardından Tekir Geçici Jandarma Karakolu’ndaki askerlerin bölgeyi terk etmesiyle yalnızlığa büründü.

1749’da kazı yapan İngilizler’in kaçırıp British Museum’da sergilediği, geri getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimlerde bulunduğu ’Knidos Aslanı’ ve ’Knidos Demeteri’ heykelleriyle gündeme gelen kent sahipsiz kaldı.

Hırsızlara cesaret

Kasım ayı itibariyle, Marmaris Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı çalışan dört gişe memurunun sayısı da ikiye düşürüldü. Datça’ya 35 kilometre uzaklıktaki, paha biçilmez tarihi eserlerin bulunduğu antik kent sesizliğe büründü. En yakın jandarma karakolu, 8 kilometre uzaklıktaki Cumalı Köyü’nün Çeşme Mahallesi’nde kaldı. Çevreciler her yıl yinelenen uygulamanın tarihi eser kaçakçılarına cesaret verdiğini savunarak tepki gösterdi. Kaybedilen dünya harikalarını İngiltere’den geri almaya çalışırken bu kez yeni hırsızlıklara davetiye çıkarılmasına anlam veremediğini söyleyen Datça Çevre Derneği Üyesi Şanver Gür, 1999 kışında da 500 kiloluk çok değerli bir sunak taşının antik kentten çalındıktan sonra Marmaris’te boş arazide bulunduğunu aktardı, şunları söyledi:

"1999’da da jandarma devriye geziyordu ancak hırsızlığı engelleyemediler ve failleri bulamadılar. Demek ki sadece karakolu kaldırıp devriye gezilmesi çözüm değil. Gişe memurları da saat 17.30’da mesaileri bitince gidiyor. Şu anda iskeleye yanaşan herhangi bir tekneyle Knidos’un tamamını boşaltmak mümkün. Eserlerin yaz, kış korunması gerekir. Uygulama son derece yanlış."

Gişe memuru korusun

Datça Kaymakamı Mustafa Kaya ise uygulamanın Knidos’u korumasız bırakmayacağını savunarak, "Karakolu kapasak bile yaya ve motorize devriye ekiplerimiz var. Karakolu sürekli açık tutmak mümkün değil. Özellikle kış aylarında büyük sorun yaşanıyor. Orada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışanları var, hem kendi işleri, hem de bölgenin korumasından da sorumlular" dedi.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 10:00:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?