4
Mayıs
2024
Cumartesi
DATÇA - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Mevsimin ilk bademleri

Muğla'nın Datça ilçesinde üreticiler tarafından kilosu 25 liraya satılan Datça bademi, marketlerde ise 40 liraya satışa sunuluyor.

Hava sıcaklığının son 1 haftadır 18 derecenin altına düşmediği Datça ve köylerinde baharın renkleri tüm ihtişamıyla kendini gösterirken Palamutbükü köyünde ise üreticiler tarafından mevsimin ilk bademleri toplanmaya başlandı.

Palamutbükü Cumalı köyü muhtarı Varol Kayhan, Datça Yarımadası'nın büyük bölümünde badem yetiştirildiğini köy halkının en önemli geçim kaynağını badem oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk bademin her zaman Palamutbükü'nde toplandığını hatırlatan Kayhan, ''Bu yılda ilk badem çağlaları çıkmaya başladı ve piyasada satılıyor. Türkiye'de mevsimin ilk bademi Datça Palamutbükü'nde toplanıyor'' dedi.

Bu yıl hava şartları nedeniyle bademi 10 gün geç toplamaya başladıklarını vurgulayan Kayhan, ''Normalde her yıl 10-15 şubat arasında ilk çağlaları toplamaya başlıyorduk. Bu yıl yeni toplamaya başladık. Yağmur çok yağdı ama fazla güneş görmediğimiz için bademi geç toplamaya başladık. Çiçekler ne kadar güneşi görürse o kadar çabuk gelişiyor. Biz ilk bademi de son bademi de yine Palamutbükünde topluyoruz'' diye konuştu.

Palamutbükü köyünde yaşayan badem üreticisi Ömer Selçuk Bozkurt ise ilk bademinin üreticiler tarafından kilosu 25 liradan satıldığını ifade ederek, bugün 10 kilo badem toplayarak kilosunu 25 liraya toptancıya sattığını fakat marketlerde en düşük 35 liraya satıldığını belirtti.  

AA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi 14:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?