18
Mayıs
2024
Cumartesi
DATÇA - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Datçalı Gazeteci Sinan Kara yine hakim önünde

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, "Evrensel Gazetesi" ve yerel "Gazete Datça"nın muhabiri Sinan Kara, Kaymakam Savaş Tuncer'in açtığı iki ayrı davadan, bugün yine hakim karşısına çıktı.

Gazeteci Sinan Kara ilk olarak, 22 Haziran 2003 tarihinde Kaymakam Savaş Tuncer'i eşiyle birlikte denizde yüzerken rızası dışında görüntülerini çektiği ve "itidal dışı davranışta" bulunduğu iddiasıyla ikinci kez hakim karşısına çıktı. Datça Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada hakim, davaya bakan hakimin yıllık izinde olduğunu ve bu nedenle karar veremeyeceğini belirtti. Kara davada, Kaymakam Tuncer hakkında Muğla Valiliği'ne soruşturma açılması için şikayette bulunduğunu söyleyerek, şikayetle ilgili Valilik'ten bilgi alınmasını istedi. Mahkeme heyeti, şikayet konusunun davayla ilgili olmadığı gerekçesiyle talebi reddetti. Kara ayrıca, Kaymakam'ın görüntülerini çeken Hürriyet Gazetesi muhabiri Yalçın Bayar ile Hasan Kılıç hakkında davadan takipsizlik kararı çıktığını belirterek, beraatini istedi. Dava, eksik dosyaların tamamlanması ve Sinan Kara'nın ek savunmasının hazırlaması için 22 Haziran tarihine ertelendi.

İkinci davada ise Sinan Kara, Mart 2003'de, sahibi olduğu "Gazete Datça"da yayınlanan ve "Sinan'ın Kara Kitabı" adlı kitabında yer alan yazıda, "Bu ülkede namuslular namussuzlar kadar ne zaman cesur olursa işte ülke o zaman düzelecektir" diyerek Kaymakam Tuncer'e hakaret ettiği gerekçesiyle Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Yazıyı yazdığını kabul eden, ancak yazıda isim kullanmadığını belirten Sinan Kara, "Bu söz Sayın İsmet İnönü'ye aittir, bana ait değil. Ben sözümün arkasındayım. Eğer yargılanması gereken biri varsa İsmet İnönü'dür. Ben kaymakamın ismini vermedim, bu söz başta ben olmak üzere herkes için geçerlidir. Bu nedenle gazete ve kitabımda yer verdim" dedi. Mahkeme heyetinin ek savunma için süre isteyip istemediğini sorduğu Kara, ek süre istemezken daha önceki savunmasını tekrarladı.
Dava, eksiklerin tamamlanması için 22 Haziran tarihine ertelendi.

Öte yandan, İzmir Çağdaş Gazeteciler Derneği ile 78'liler Vakfı İzmir Girişimi üyeleri, Kara'ya destek olmak için iki davayı da izlediler. Çağdaş Gazeteciler Derneği İzmir Şubesi Başkanı Macit Sefiloğlu, "Türkiye'nin önderi İsmet İnönü'nün söylediği bir söz. Bu sözü her zaman yinelemek mümkün. Bununla ilgili yeni bir dava söz konusu. Mahkemenin bu konuda beraat kararı vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Sinan Kara duruşma sonrası yaptığı açıklamada, "Mesai saati içerisinde denizde yüzen Kaymakam'a dava açılması gerekirken bana dava açıldı. İkinci davada ise Sinan'ın Kara Kitabı'nda, gazetemde de yazdığım İsmet İnönü'nün meşhur sözü 'Bu ülkede namuslular namussuzlar kadar ne zaman cesur olursa işte o zaman ülke düzelir' sözünü Kaymakam üzerine alınmış ve bana 2000 yılında dava açmıştı, ancak takipsizlik kararı çıkmıştı. Kitabımda da aynı sözlere yer verince ikinci kez dava açtı" şeklinde konuştu.

MUĞLA - İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2004 Salı 16:28:57
Güncelleme :4 Kasım 2004 Perşembe 16:47:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?