23
Mayıs
2024
Perşembe
DATÇA - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Kocaev turizmin hizmetinde

Datça'da Reşadiye Mahallesi’ndeki iki asırlık Mehmet Ali Ağa Konağı, restore edilerek turizmin hizmetine sunuldu.

Datça’da 200 yıllık bir kültür mirası olan Mehmet Ali Ağa Konağı, aslına uygun restore edilerek yüzyıla uygun konaklama olanağı da sunan bir turizm ve kültür merkezi olarak hizmete girdi. Yarımadaya ikinci ismini veren Reşadiye Mahallesi’nin tepesine kurulmuş olan "Mehmet Ali Ağa Konağı" aslına uygun restore edilerek yüzyıla uygun konaklama olanağı da sunan bir turizm ve kültür merkezine dönüştürüldü.

Yöre halkının "Kocaev" diye andığı ve Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’ndeki en eski mimari örneklerinden biri olan bu malikane, Eylül 2002 tarihinde Pir Turistik Tesisleri adına Mehmet Pir tarafından satın alınana kadar kaderine terk edilmiş ve çürümeye bırakılmıştı. 2004 yılının Eylül ayında restorasyon çalışmalarına başlanan konak, 1.5 milyon dolar harcanarak 2005 yılının yaz başında hizmete sunuldu.

Mehmet Ali Ağa’nın babası Mehmet Halil Ağa tarafından 1809 tarihinde yapılan tarihi konaktaki padişah için Avrupa’da hazırlanan yatağın bulunduğu odada bir gece kalmanın bedeli ise 460 euro olarak belirlendi. Ayrıca konakta, isteyen misafirler, 170 euroya taş odada, 270 euroya ise konak odasında kalabiliyor.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Datça Yarımadası’na hükmeden Mehmet Ali Ağa’nın ismini taşıyan konağın yapılış hikayesi de oldukça ilginç. Rivayete göre, konak yapılacağı zaman 9 tane kurban kesildi. Kurbanların ciğerleri Datça’nın 9 ayrı noktasına konuldu. En geç çürüyen ciğerin bulunduğu Reşadiye Mahallesi’ndeki hava sirkülasyonunu en fazla olduğu yere konak yapıldı. Datça Yarımadası’na hükmeden ve yarımadadaki vergileri toplayan Mehmet Ali Ağa, sık sık çıkan iç karışıklar nedeniyle hayalini kurduğu İstanbul’a gidemedi. Sarayda yakın akrabaları bulunan Mehmet Ali Ağa, İstanbul’un ünlü ressamlarını Datça’ya getirterek, konağın salonunun tavanlarını İstanbul’u tasvir eden resimlerle donattı.

Zamanla virane haline dönüşen konağı Mehmet Ali Ağa’nın torunları 1990’lı yıllarda sattı. İşadamı Mehmet Pir tarafından alınan konak, aslına uygun olarak restore edilerek zengin turistlerin hizmetine açıldı.

4 mimar 80 işçinin geceli gündüzlü çalışarak kısa bir sürede bitirdiği konak, restore edildikten sonra, 19. yüzyıl Türk evinin mimarisiyle 21. yüzyılın konforunu müze otel olarak birarada sunmaya başladı. Genelde Amerikalı ve İngiliz zengin turistlerin tatil için konağa geldiğini ifade eden Pir, "Fiyatları yüksek tutmamızın nedeni, bu tarihi konağa sadece seçkin turistlerin gelmesini istememizden. Genelde Osmanlı kültürünü merak eden Amerikalı ve İngiliz turistler konağa rağbet gösteriyor. Türkler ise bugüne kadar sadece gezmekle yetindi" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 13:58:32
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 17:02:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?