20
Mayıs
2024
Pazertesi
DATÇA - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Yerli Donkişot, Datça'da

Muğla İl Özel İdaresi tarafından Muğla’nın Datça ilçesinde 2 bin 400 yıllık yel değirmenini restore ettiren 71 yaşındaki İngiliz arkeolog Prof. Dr. Oric Pyotr Vladamir L’von Basirov’a Roma döneminden kalan değirmenin duvarının kaçak olduğunu gerekçe göstererek 16 bin YTL para cezası kesilmesi ve ayrıca duvarın da yıkımına karar verilmesine tepki gösteren “Don Kişot” 53 yaşındaki Osman Akkuş Bodrum’dan gelerek Karaköy eski muhtarı Halil Kaya’ya sembolik olarak değirmenin anahtarını verdi.

Giydiği kıyafeti, mızrağı ve zırhıyla yerli Don Kişot Osman Akkuş dikkatleri çekerken, yaşanan olayla ilgili olarak da şunları söyledi: “Buranın haberini okuduğumda ve izlediğimde dehşete düştüm. İroni olmuş tam Aziz Nesin’lik. Elin İngiliz’i gelmiş benim topraklarımda bulunan dünya mirasının listesine girmesi gereken anıt eseri tadilatını yaptırmış ve kendisi bir arkeolog konuya çok hakim. İl Özel İdare tarafından duvarının kaçak olduğu için yıkımına karar vererek 16 bin YTL para cezası kesti. İşte bu benim için Aziz Nesinlik. Basirov’a teşekkür edip plaket vereceğimize para cezası veriyoruz. Yani kendimizi dünyaya güldüreceğiz. Bu anlamda değirmenin anahtarını muhtarımıza teslim ederek durumu protesto ediyorum” şeklinde konuştu.
Karaköy eski muhtarı Halil Kaya’da, “Ben bu durumu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a duyurmak istiyorum. Burası tarihi bir eski bir eser. Yıkılmak üzereyken alıp standartlar uygun tadilat yaptı. Buradaki mevcut duvar eskidende vardı. Denizden gelen dalgalar bu duvarı tahrip etti” dedi.


Öte yandan Azerbaycan asıllı ve aynı zamanda kont olan Londra Üniversitesi İngiliz arkeolog Prof. Dr. Oric Pyotr Vladamir L’von Basirov’un şimdi İngiltere’de olduğu öğrenildi. 100 bin dolara satın aldığı değirmeni 200 bin YTL harcayarak restore eden Basirov’un değirmenini yılda ortalama 10 bin turist ziyaret ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 16:29:45
Güncelleme :21 Ağustos 2008 Perşembe 16:34:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?