22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Dev liman Marmaris'i yok eder'

Marmaris Limanı'nın denize doğru 300 metre büyütülmek istenmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Limanın büyütülmesine karşı çıkan çevreciler, bu durumun ekolojik dengeyi bozacağını ileri sürdü.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, turizmde sürdürülebilir kalkınmanın, çevrenin de göz ardı edilmemesi kaydıyla kıyılarımızın, koylarımızın, tabi kaynaklarımızın bozulmadan korunmasıyla olabileceğine dikkat çekerek,

"Marmaris, ormanlar ve plajlarla çevrili kendine özgü estetiğiyle dünya turizminde yer almış bir ilçemizdir. Marmaris'in sahip olduğu küçük limanına 2000 grostonluk yolcu gemilerinin daha rahat yanaşabileceği büyüklükte liman ve rıhtım yapılması projesi gündemdedir. Turizm, 'bu günü kurtaralım, kazanalım ve nereden gelirse gelsin' düşüncesine sahip kişilerin arzu ve isteklerini mahkum edilemeyecek nazik bir sektör olup, devamlılığı ancak ciddi, kaliteli ve nitelikli çizgiye taşınmasıyla mümkündür" dedi.

Ersan, derneklerinin imkan dahilinde yaptığı araştırmaya göre, Marmaris Limanı genişleme projesinin vereceği zararları şu şekilde sıraladı: "Marmaris Limanı'na beton bloklardan oluşan malzemelerle deniz doldurularak uzatılması düşünülen liman, Marmaris'in bir gölet ve içdeniz görünümünü yok edecektir. Oluşacak görüntü kirliliği ve kıyı yasaları da ihlal edilecektir. Sayısız 2000 grostonluk geminin gireceği Marmaris Körfezi'nde deniz kirliliği kaçınılmaz olacaktır. Cennet Adası'ndan, Aktaş Belde Plajı, otellere ait plajlar ile İçmelere kadar uzanan kıyı şeridindeki plajlar kullanılamaz hale gelecektir.

Turist, doğa ve sakinliğe gelmektedir. Zaten beton yığınına dönen Marmaris, dev liman projesiyle büsbütün yok olacaktır. Mevcut çeşitli örneklere binaen ülkemiz ve yabancı devletlerde de olduğu gibi turist, liman olan mevkilerde olagelen kirlilik ve ekolojik dengenin bozulması nedeni tercihlerini Marmaris'ten yana kullanmayacaktır. Liman içi su altı florası bozulacak, azalan deniz canlıları tamamen yok olacaktır.

Derin denizlerden gelen gemilerin vereceği tahribat denizanalarının işgaline sebebiyet verecektir. Liman çevresine yakın plajlar, gemilerin yapacağı dalgalarla rahatsız olacaktır. Ülkemiz sahillerinde ilk altyapı 'Atak Proje' şansı Marmaris'e tanınmıştır. Liman içi temiz deniz sonuçlarıyla Marmaris plajları 11 adet mavi bayrak almaya hak kazanmıştır. Turizmde mavi bayrakların önemi herkes tarafından bilinmektedir".

.
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2005 Pazar 11:45:10
Güncelleme :1 Kasım 2005 Salı 18:32:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?