26
Nisan
2024
Cuma
TURİZM

Yabancı turistlere tatil bedava

Türkiye'nin turizm cennetlerinden Marmaris'te bazı turistik tesisler, bedavaya turist ağırlamaya başladı. Ücretsiz konaklayan turistin, tesisin barına, restoranına bırakacağı ekstralarla yetinen işletmecilerin tavrı şaşkınlık yarattı, bazı işletmeciler de büyük ölçüde fiyat düşürdü. 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, ülke genelinde turizmde yaşanan gerilemenin, Marmaris'te daha ağır hissedildiğini belirterek “Dibe vurduk'' dedi. 

Rezervasyonlarda geçen yıla oranla yüzde 30-35 arasında düşüşlerin yaşandığı Marmaris'te bazı işletme sahiplerinin, bar ve restoranlarda ekstra satışlardan para kazanabilmek için tur acentelerinden birer haftalık "ücretsiz" turist getirmelerini talep ettiği ortaya çıktı. 

İşletmecilerin, turistten oda ve kahvaltı için ücret almadığı, öğle ve akşam yemekleri için tesis içinde yapacağı harcamalarla günü kurtarmaya çalıştığı belirtildi. Herşey dahil sistemiyle turist ağırlayan bazı işletmecilerin de günlük fiyatı 7 pounda (yaklaşık 20 YTL) kadar düşürdüğü öğrenildi.

TÜRSAB Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ bazı tesislerin hiç ücret istemeden müşteri kabul etmelerinin şu anda turizmde gelinen noktada çok doğal olduğunu söyledi. 

Yıllardır turizmde yanlış politikanın izlendiğini vurgulayan Özbozdağ şöyle dedi: “Biz vizyonumuzu kaybetmişsek, pazarda sorunumuz varsa, ne yapacağımızı şaşırarak çıkmaz sokaklara girebiliyoruz. 

İngiliz turist ücretsiz otele gelecek ve buradaki bar veya alışveriş merkezine para bırakacak. Bu ne kadar olacak ve bu turizmci arkadaşımızı ne kadar kurtaracak? Dibe vurduk. Şu anda işletmeci günü kurtarmayı düşünüyor. 

Ayrıca turist buraya ücretsiz geldiğini bilmiyor. Düşük fiyata geliyor, parayı otelci değil, acente alıyor.'' 

Goldtrail Holidays'in sahibi Kadir Aydın, “Ocak ayındaki kuş gribi ve Türkiye'de yaşanan olaylarla düşüş başladı. Avrupa'da tatil kavramı da değişti. Avrupalı yakın yerlere, bir saatlik uçuşlarla hafta sonları tatile gitmeye başladı. 

Üçüncü olarak da Türkiye ve İslam ülkeleri özellikle Danimarka'daki olaylardan etkilendi. Şu anda ortalama yüzde 30'luk düşüş var. Bedava tatil konusu ise tamamen arz talep meselesi'' diye konuştu.

Marmaris'teki Club Cettia Resort'un sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu da düşüşün önceki yıllarda verilen yanlış ve kötü hizmetten kaynaklandığını savundu. Bülbüloğlu, “Bir sonraki yıl çok daha zor olacak. Bu fiyatsız konaklamalarla müşteri memnuniyeti en kötüsünü yaşayacak ve bir daha turist Marmaris'e gelmeyecek. Bu politikalardan vazgeçip ileriye yatırım yapmamız lazım. Profesyonel olmayan yöneticiler günübirlik düşünmeye başladılar ve ücretsiz tatil noktasına getirdiler. Yani sözün özü dibe vurduk'' dedi.

Yerli turist küstürüldü

Turizmcilerin artık dünyaya farklı bir pencereden bakması gerektiğini, vurgulayan Özbozdağ, Marmaris'in yerli turistleri yıllar önce kaçırttığını, kentin apart ve iki, üç yıldızlı oteller ormanı haline geldiğine dikkat çekti. Özbozdağ, “Yerli müşteriye zamanında yer vermedik. 

Yabancı gelmeyince tekrar yerliye mi dönelim diye düşünmeye başladık. Bütün tesislerin, acentecilerin sürekli yerli pazar için bir pay ayırmaları gerekirdi. Arz talep ilişkilerinin tüketiciden yana gelişmesi, bu sektörde genel anlamda yatak dahil bütün iş kollarında enflasyonun, denetimsizliğin olması bugünkü durumu hazırladı. 

Kültür diyoruz ama bazı müzeler personel yetersizliğinden açılamıyor. Almanya İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra önce tiyatroları onardı. Bizde tiyatro, bale ve opera sanatçıları diken üstünde. Kıyıları para için imara açarsanız sonu bu olur'' dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2006 Pazartesi 10:14:24
Güncelleme :5 Mayıs 2023 Cuma 12:54:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mine ünal IP: 85.103.87.xxx Tarih : 11.07.2006 23:30:16
Haziran sonu Temmuz başı Marmaris'te tatilimi geçirdim.Esnafından tekne turlarına,otelde konakladığım yere kadar,şezlongcularda dahil olmak üzere insanların tavır davranışları,türkmü deyip burun kıvırmaları,yabancıların ayaklarının altına paspas olmaları,koydukları fiyat etiketleri,en basiti içecek olan su Tansaş'ta 0,35 ytl.iken, otele yiyecek içecek sokmak yasakmış...2.00 ytl.yazdıkları işte marmaris...ben başka bişi söylemiyorum.Beter olsunlar.Kimse bana oralar tatil yeri tabiki olmalı milleti yerli yabancı soymalıyız demesin...Önce tok olup kendilerine saygılarını kazansınlar,sonra etraftan yerli yabancı misafire sevgiyle yaklaşıp,misafir ağırlasınlar.İstanbul'da yaşıyorum.Türküm memleketimi gezip görmek benim hakkımken,oranın bu tarz insanları,bana göre istanbul'da kenar mahallelerde dilenen dilenciler gibi geldi.Üzgünüm ama bunu nasıl ne dille yazarsınız bilemem.Hiç yabancı turist beklemesinler çünkü onlar gözlerini açmış.Yakında reklamları yabancılara değil türklere yönelik olacak.Ama Türkleri kandıramayacakları için,az kaldı.Ondan sonra başlarlar göç etmeye,ilk durak İstanbul olur.Motorlarla marmaris kaldırımlarında geziyo insanlar,bişi söyleyincede biz insan değilmiyiz,gezmeye hakkımız yokmu diye çıkışıyolar.Vurup atacak bi kenara sonra biz naptık ki dicekler..Nasıl mantıktır,anlayamadım.Polis Evi var,karakol var,Polis arabaları görüyorum.Ama birsürü motorlu vızır vızır kaldırımlarda,gece gündüz geziyo.Yasak yok.Otellerde çalışan insanların çoğu eğitimsiz, insanlara daha nasıl davranılması gerektiğinden haberleri yok.Otelin bi köşesini eleştiriyoruz,eleştiriye açık olması gerekirken resepsiyon ve personel sorumlusuymuş ,sandalyeleri çarparak yerinden kalkıyo saygısızca,Turlara katılıyosunuz, rehberimiz bu adam diye tanıtıyolar, rehber gezi esnasında tanıtım yapması gerekirken onun yerine turistlere içecek ve çektiği fotoğrafları satma çabasında,kimisi turiste sarkma çabasında,...millet nereye geldi buralar neresi ,ne tür özellikleri var,tarihi nasıldır diyen yok.Adamlar geldikleri gibi akşam dönüyolar.İnsanlar oraya doğasına, tabiatına geliyolar.Hiç kimsenin kaşına gözüne hasta olupta yola çıkmıyolar.Hiç bilmedikleri memlekete, doğayla tanışmaya geliyolar,oralardaki insanlarsa ev sahibi.Ama bu şekilde ev sahipliği yapılmaz.Bu tıpkı ev sahibinin kirası normal mahallede 450,00 ytl.ortalama olması gereken miktarken,2 katı olması gibi bişi.Ondan sonrada evi kiraya veremedik,napalım açız.Nedir,bu nedir? Bi daha tatile çıkmalımıyım,çıkmamalımıyım.Bu insanlar düzelmelimi,yoksa benmi düzelmeliyim?Yoksa sadece marmaris haricindeki yerlere mi gitmeliyim.