18
Mayıs
2024
Cumartesi
EŞME - UŞAK

Eşme kilimi dünyaya açılıyor

Uşak’ın Eşme İlçesi’nde yüzyıllardır devam eden kilim dokumacılığı dünya pazarlarına açılmaya başladı. Anadolu kilimleri yapıldığı köy, kasabanın ya da dokunduğu desenlerden birinin adını alıyor.

Uşak’ın Eşme İlçesi’nde dokunan kilimler de Eşme kilimleri olarak anılıyor. Bu kilimlerin ünü Türkiye’nin yanı sıra pek çok dünya ülkesine de yayılmış durumda. Eşme ve köylerinde özellikle kış aylarında dokunan kilimlerde yün, pamuk, kıl, tiftik, gibi liflerden elde edilen iplikler kullanılıyor.

Kırmızı, yeşil, mavi, siyah, beyaz, kahverengi ve lacivert Eşme kilimlerinde en yaygın kullanılan renkler. Yeşil murat, mavi ümit, kırmızı tutkulu sevgi anlamına geliyor. Kederin rengi mor. Matemin rengi ise bazen siyah bazen beyaz oluyor. Renk renk iplerle desenler yapılıyor. Eşme kilimlerinde koç boynuzu, salkım, dal, elibelinde, bintepe, kıvrım, altınbaş gibi pek çok desen kullanılıyor.

Dokumacılık Eşme’nin en önemli geçim kaynaklarından biri. Halkın kendi ihtiyacı için dokuduğu eski kilimlerde iplikler dokuyucu tarafından eğrilip bükülmüş ve doğal boya ile boyandıktan sonra kullanılmış.

Ancak 1980’lerden sonra kilimlerin ticari amaçla üretilmeye başlanması, geleneksel çizgide bazı değişikliklere yol açmış. Eşme Meslek Yüksekokulu Halı ve Kilim Bölümünden Öğr. Gör. Nuray Pütkül bu değişiklikleri şöyle anlatıyor:

"Yöre insanı ticari kilimin gelişiyle sentetik boyalı makine eğirmesi ip ile tanıştı. Modern hayatın getirdiği kolaylıklar emek ve zaman isteyen el eğirmesi, ipin ve doğal boyacılığın yerini aldı. Bunlar bugün sadece alıcının özel siparişi ile kullanılıyor".

Eşme kilimlerini dünyaya tanıtmak amacıyla her yıl uluslararası kilim festivali düzenleniyor. Bu yıl Eşme Turistik Kilim Kültür ve Sanat Festivali’nin 10.’su yapılacak. Özellikle Balkan ülkelerinin ilgi gösterdiği festival, 23-25 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Eşme Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği festivale; Eşme Meslek Yüksekokulu da sene içinde yapılan dokuma ve desen çalışmalarıyla katılıyor. Bu yıl da festival etkinlikleri çerçevesinde yöre halkının dokuduğu kilimler arasında yarışma düzenlenecek dereceye giren eserlere çeşitli ödüller verilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2005 Cumartesi 17:52:18
Güncelleme :5 Nisan 2005 Salı 15:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?