29
Mayıs
2024
Çarşamba
EŞME - UŞAK

Kapatılan madenin işçilerinden eylem

Uşak'ın Eşme ilçesi Kışladağı mevkisinde bulunan ve TÜBRAG Metal Madencilik tarafından işletilen altın madeni çalışanları ile çevre köylerde yaşayan vatandaşlar, madenin kapatılmasını protesto etti. Üzerlerine giydikleri yelekler ve ellerindeki pankartlarla madenin yeniden üretime geçmesini isteyen yaklaşık bin kişi, ortaya atılan söylentilerin safsata ve iftira olduğunu iddia etti. 

Kışladağı Altın Madeni'nin kapatılmasını protesto etmek amacıyla Tritioğlu Parkı'nda toplanan yaklaşık bin kişi, basın açıklaması yaptı. Başta Ankara olmak üzere birçok yerdeki TÜBRAG çalışanlarının da destek verdiği eyleme bazı sendikalar, köylüler ve Kışladığı çalışanları ile aileleri katıldı. Maden çalışanlarının elerinde taşıdığı "İşimize, işyerimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz", "Zengin yer altı kaynaklarının fakir bekçileri olmak istemiyoruz", "Eşimin ekmeği ile oynamayın, babamın işiyle oynamayın"
ve "Maden köylü el ele" pankartları dikkat çekti. 

Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Çümen ve Kışladağı Altın Madeni İşyeri Temsilcisi Polat Cin, madenin çevre katliamı oluşturduğu yönündeki eleştirilen safsata ve iftira olduğunu öne sürerek, "Madende çalışan 600 kişi, ailelerimiz ve çevre köylerimizde hiçbir hastalık ve enfeksiyon meydana gelmemiştir. Geçen yıl Eşme'de meydana gelen enfeksiyon olayını madene bağlamak yalandır, safsata ve iftiradır. Maden açılmadan önce bölge köylerden yoğun bir göç vardı. Kışladağı Altın Madeni açılınca bu göç durdu. Gelecekte çocuklarımızın mühendis olmasını istiyoruz. Uzun süredir emek verdiğimiz madene sonuna kadar sahip çıkacağız. TÜBRAG burada son teknolojiyle üretim yapıyor. Çalıştığımız işletme atıklarını çevreye atmıyor, ısır yerlerde toprağa gömüyor. Aylardır üretim yapamıyor, ama çalışanlarının parasını ödüyor. Bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor" dedi. 

Maden çalışanları da, bir an önce üretmenin zevkini çıkarmak istediklerini söyleyerek, "Burada atan yüreğin farkına varsınlar. Çevreye duyarlı insanlar olarak bize maddi manevi destek sağlayan madenin açılmasını istiyoruz. Yargı kararlarına saygılıyız, ama karalama kampanyalarını doğru bulmuyoruz. Çevre ve her türlü iş güvenliğini sağlayan bir firmada çalışıyoruz. Bizi karalayanlar gelip bizlerle tanışsınlar" diyerek madenin açılmasını istediler. 

Maden işçilerinin yakınları da Kışladağı Altın Madeni'nin tekrar üretime geçmesini istediklerini dile getirerek, "Ekmeğimizle oynamasınlar. Madenin açılmasını istiyoruz. Çevreye zarar verdiği yolundaki söylentilere inanmıyoruz. Eğer zarar veriyorsa ispat etsinler" diye konuştular. 

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem olaysız sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 16:58:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?