18
Mayıs
2024
Cumartesi
EŞME - UŞAK

Siyanürle altın çıkarmaya tepki

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Yürütme Kurulu Üyesi Alaaddin Aras, Kışladağ bölgesinde siyanürle altın çıkarılmasıyla ilgili hazırlanan ÇED raporunun iptali için mahkemeye başvurdu.

SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Alaaddin Aras ve Siyanürle Altın Çıkarılmasını Engelleme Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Uğur Sümer, Eşme Adliyesi’ne giderek ÇED raporunun iptali için Eşme Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe verdi.

Daha sonra Eğitim-Sen Eşme Şubesi’nde basın açıklaması yapan grup, siyanürlü altın çıkarılmasına engel olacaklarını söyledi. Kışladağ çevresinde bulunan yakın köylerden bazı vatandaşların da katıldığı toplantıda, Kışladağ bölgesinde siyanürlü altın çıkarılmasının insan ve çevre sağlığına zararlı olduğuna dikkat çeken İsmail Hakkı Tombul, ÇED raporunun iptaliyle ilgili davayı sonuna kadar takip edeceklerini söyledi.

10 yıl sonra bölgede yaşayan insanlarda kanser ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkacağını ileri süren Tombul, "Eşme’de siyanürlü altın çıkarılmasına karşıyız. Siyanürlü altın çıkarıldığı takdirde yeşil alanlar, orman ve doğa, hayvanlar, yörede yaşayan halk ve ekolojik denge zarar görecek. Bu konuda gerekli önlemlerin alınacağına inanmıyoruz. İyonların suya karışması ve havadaki gaza bulaşması hava ve su kirliliğine neden olacaktır. 10 yıl sonra bölgede yaşayan insanlarda kanser ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkacak. İnsan ve çevre sağlığı, ekolojik denge, orman, tarım alanları ve doğanın tahrip edilmesi kabul edilemez. Uluslararası şirketlere havale edilen kaynaklar yurt dışına aktarılacak. Siyanürlü altın söylendiği gibi bölgeyi kalkındırmayacak. Bu işi yapacak olan şirketin karına kar katacak. Binlerce kişinin sağlığı bozulacak. ÇED raporunun iptali için tarafız ve davayı takip edeceğiz. Bölgede altın arama işlemine engel olacağız. Eşme halkı ve toplumsal duyarlılığı olan herkesin bu konuya sahip çıkmasını istiyoruz. Altın aramanın zararsız olmadığına, bölgeye kazanç getireceğine inanmıyoruz. Bu bir kandırmacadır ve biz bu oyuna engel olacağız" dedi.

TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Alaaddin Aras ise, "Bölgede siyanürlü altın arama çalışmalarında ortaya çıkacak zehir atık göletlerinin ve havzaların depremde dağılmasının getireceği zararları hesaplayabiliyor musunuz? Çevreye ne kadar zarar vereceği araştırılmadı. Yüzyıllar sürecek zehirlemenin bedelini kim ödeyecek. Öncelikle Eşme’de böyle bir tehlikenin olup olmadığı araştırılmadı. Bir ÇED raporuyla bu araştırma yapılarak, toplumun ve doğanın bu atıklardan ne kadar zarar göreceği hesaplanmalıdır" diye konuştu.

UŞAK (İHA) -
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 11:24:54
Güncelleme :5 Nisan 2005 Salı 15:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?