18
Mayıs
2024
Cumartesi
ULUBEY - UŞAK

Göçe dur denmeli

ULUBEY BELEDİYE BAŞKANI ALİ RIZA ADA, GÖÇÜN ÖNLENMESİ İÇİN DEVLETTEN YARDIM BEKLEDİKLERİNİ SÖYLEDİ

Uşak'ın Ulubey İlçesi'nde Belediye Başkanı Ali Rıza Ada, işsizlik nedeniyle ilçe nüfusunun sürekli göç verdiğini belirterek istihdamı arttırıcı projelere ihtiyaç duyduklarını söyledi. İlçenin turizm ve tarım alanlarında önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ada, devletten destek beklediklerini dile getirdi.

İşsizlik nedeniyle sürekli göç verdiklerini genç nüfusun Uşak ve çevre illere göç ettiğini belirten Ali Rıza Ada tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında ilçenin desteklenmesini istediklerini belirtti. İlçe nüfusunun 5 binin altına düştüğünü gençlerin işsizlik nedeniyle göç ettiğini anlatan Ali Rıza Ada, belediye olarak istihdama yönelik projelere önem vereceklerini kaydetti. İlçe genelinde 14 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu sulu tarım yapılması, kanyonların ve tarihi Sülümenli harabelerinin turizme kazandırılması için devletten destek beklediklerini ifade eden Ali Rıza Ada, “ İlçe nüfusunda her yıl işsizlik nedeniyle azalma oluyor. Gençler iş bulma umudu ile Uşak ve çevre illere göç ediyor. Gençlerimize iş imkanı sağlayamazsak göç artarak devam edecek. İlçemizin tarım ve turizm alanlarında ciddi potansiyeli var. Dünyanın 2. büyük kanyonu ilçemizde bulunuyor. Tarihi Sülümenli harabeleri de önemli bir turizm merkezi haline gelebilir. Bu değerlerin turizme kazandırılması gerekiyor. Belediye olarak kanyonların turizme kazandırılması için proje hazırlıyoruz. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü de kanyonlarda tabiat parkı oluşturmak için bir proje hazırladı. Biz kendi projemizi tabiat parkı projesi ile birleştirmek istiyoruz. Kanyon projemizde mesire alanları, teleferik, safarilere yer vereceğiz. Yaklaşık 4 milyon TL tutarındaki projemizin kanyonların turizme kazandırılmasında önemli bir adım olacağını düşünüyoruz”dedi.

İlçe genelinde kuru tarım yapıldığını ancak uzun süredir var olan sulu tarım projesinin hayata geçirileceğini de ifade eden Ali Rıza Ada şunları söyledi; Sulu tarım projesi ile Banaz Çayı'ndan saniyede 100 litre su çıkarılarak. Ulubey arazilerinin bin 620 dekarlık büyük bir kısmında sulama yapılacak. Proje ilçenin çehresini değiştirecektir. 3 kilometrelik kanal uzunluğuna sahip olacak tesiste, 4 ay sulu tarım yapılabilecek. Sulu tarım ile birlikte ekonomiye, istihdama ve ilçe tarımına büyük bir katkı sağlanacak. Yıllardır istihdam sahası olmadığı için gençlerimiz iş bulma umuduyla Uşak ve çevre illere göç ediyor. Bu nedenle ilçe nüfusu artmayıp sürekli düşüyor. Bu ilçemiz için en büyük sorun. Bu sorunu istihdam sahaları oluşturarak çözebileceğimizi düşünüyoruz. Sulu tarım projesi bu açıdan bizim için çok önemli. Sulanabilen arazilerdeki ürün kalitesi ve verim artacak. Çiftçilerimiz daha iyi kazanç elde edecek ve istihdam sağlanacak. Böylece kendi memleketinde iş bulma imkanı yakalayan gençlerimiz göç etme fikrinden uzaklaşacak. Önümüzdeki dönemde istihdamı arttırıcı bu tür projeler üretmeye devam edeceğiz. Amacımız ilçe halkının yaşam kalitesini ve gelir düzeyini arttırmak. Bunu sağladığımız takdirde gençlerimiz geleceğe daha güvenli bakacak”

İlçede nohut, arpa, buğday ve az sayıda meyvecilik yapıldığını da anlatan Ulubey Belediye Başkanı Ali Rıza Ada, “ Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor. İlçe genelinde 14 bin büyükbaş hayvan var. Yapılacak desteklemelerle bu sayı arttırılabilir. İlçe merkezinde de un, yem ve makarna ile leblebi fabrikaları kurulabilir. İlimiz Türkiye’deki nohut üretiminde lider durumda. İlin üretiminde de en büyük pay ilçemize ait. Göçü önlemek için un, leblebi, makarna ve yem fabrikaları kurulabilir. Bu tür yatırımları çekmek için belediye olarak sadece bizim girişimlerimiz yeterli değil. Devletten istihdam ve göçün önlenmesi için yardım bekliyoruz”diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 13:04:04
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 15:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?