30
Mayıs
2024
Perşembe
ULUBEY - UŞAK

Islah edilen nohut çeşitleri tanıtıldı

Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından yürütülen nohut ıslah çalışmaları kapsamında geliştirilen 20 çeşit nohut populasyonu düzenlenen tarla günü ile tanıtıldı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü gezi inceleme grubu, Uşak Tarım İl Müdürlüğü’nce oluşturulan tarlada deneme amaçlı olarak dikimi gerçekleştirilen nohut çeşitlerini inceledi.

Ulubey İlçesi yakınlarında oluşturulan entegre nohut tarlasında ekimi gerçekleştirilen 20 nohut çeşidi, düzenlenen gezi ile Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Gezi İnceleme Grubu ve Anadolu Araştırma Enstitüsü yetkililerince yerinde incelendi. Suriye’den iki uzmanında katıldığı gezide leblebilik nohut ıslah çalışmaları hakkında bilgi verildi.

İnceleme gezisi ile ilgili soruları yanıtlayan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Ülkesel Yemeklik Tane Baklagil Koordinatörü Dr. Sabri Çakır, Türkiye’de 550 bin ton nohut üretimi olduğunu ifade ederek, yemeklik tane baklagiller içerinde nohutun ekim alanı ve üretim bakımından birinci sırada yer aldığını söyledi.

1995 yılında Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Leblebilik nohut ıslah programı başlatıldığını ve Türkiye’de şuanda 23 çeşit nohut üretildiğini ifade eden Dr. Sabri Çakır, “ Islah çalışmalarındaki amacımız nohut üretmek değil bilgi üretmektir. Enstitü tarafından geliştirilen nohut çeşitlerini buradaki deneme tarlasında görme imkanımız oldu. Islah çalışmaları sonunda bu tarlada elde edilen çeşitleri üreticiye tanıtmak istiyoruz. Buradaki deneme tarlasında 20 çeşit nohut bulunuyor. Uşak leblebilik nohut üretiminde önemli bir paya sahip. En fazla nohut Konya, Diyarbakır, Uşak, Isparta, Yozgat, Kütahya, Kahramanmaraş, Muş, Adıyaman, Balıkesir, Çorum, Burdur, Denizli illerinde üretiliyor. Ülkemizde nohut insan beslenmesinde ve geniş oranda leblebi olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde üretilen nohudun % 20’si kadarı leblebi üretiminde kullanılmaktadır. Uşak’ta üretilen nohut leblebiliktir. Bugüne kadar Uşak populasyonu olarak bilinen kırmızı nohut üretiliyordu. Enstitü’de yapılan ıslah çalışması sonunda bu yöreye has hisar çeşidi nohut geliştirildi ve ilk defa bu tarlada deneniyor”dedi.

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye’deki leblebilik nohutun yüzde 50’sinin Uşak’ta üretildiğini ifade ederek, “ İlimizde yıllık 45 bin ton nohut üretimi var. Genel üretimin yüzde 9’u leblebilik nohut üretiminin ise yüzde 50’sini üretiyoruz. Ancak bu güne kadar yöremizde üretilen kırmızı leblebilik nohutta bir takım sıkıntılar yaşanıyordu. Bu sıkıntıları aşmak için hisar çeşidi nohut ortaya çıkarıldı. Leblebi imalatçıları iri taneli, düzgün yüzeyli, kabuk rengi kırmızı, kabuğu kolay ayrılabilen özellikteki nohutları leblebi üretiminde tercih etmektedir. Yöremizde üretilen kırmızı nohut antraknoz hastalığına hassas ve boyu küçüktür. Hisar çeşidi nohut sayesinde bu sıkıntılar aşıldı. Antraknoza toleransı, bitki boyu, birim alan tane verimi, ve adaptasyon kabiliyeti bakımından yerel populasyona göre daha iyi performans gösteren hisar çeşidi iki ay önce tecil edildi. Yöremizde bundan sonra hisar çeşidi nohut üretimi yaygınlaştırılacaktır”dedi.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 16:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?