18
Mayıs
2024
Cumartesi
ULUBEY - UŞAK

Uşak’ta civa tedirginliği

Uşak’ın Ulubey İlçesi’ne bağlı Avgan Beldesi’nde mart ayında Avgan İlköğretim Okulu öğrencilerinin bir şişe cıvayı almasıyla başlayan ve cıva sebebiyle bir anne ile kızının öldüğü iddiası beldede tedirginliğe sebep oldu. Avganlılar kendilerinden olayın saklandığını öne sürerken, Ulubey Kaymakamı Şenol Esmer ve Avgan Belediye Başkanı Habip Metin, paniğe gerek olmadığını bildirdi.

Geçtiğimiz mart içinde Avgan İlköğretim Okulu öğrencilerinin okul laboratuarından cıva almasıyla başlayan ve A.A. (Aynur Arslan) ile kızı S.A’nın (Sevim Arslan) ölmesiyle hat safhaya ulaşan cıva tedirginliği devam ediyor.

Avgan İlköğretim Okulu öğrencisi S.A’nın cıvayı eve getirmesi, kendisi ve annesinin zehirlenerek öldüğü iddiasıyla yoğunlaşan tedirginlik sonucu Uşak İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince Avgan halkının kan ve idrar örnekleri alındı. Bugün sabah saatlerinde yaklaşık 500 kişinin kan ve idrar örnekleri alınırken Avgan Düğün Salonu’na gelen Ulubey Kaymakamı Şenol Esmer ve Avgan Belediye Başkanı Habip Metin halkın tedirginliğini gidermeye çalıştı. Yüzlerce kişi kan ve idrar örneğini aldırmak için sabah saatlerinden itibaren Avgan Düğün Salonu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Alınan kan ve idrar örneklerinin ise akşam saatlerinde Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi’ne gönderileceği bildirildi.


Bu arada kanında ve idrarında normalden yüksek cıva oranı tespit edilen 17 öğrenci, Uşak Devlet Hastanesi’nde, Arslan ailesinin 4 yakını ise Ankara’da kontrol altında tutuluyor. Olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın ise devam ettiği bildirildi.


"PANİĞE GEREK YOK"


Ulubey Kaymakamı Şenol Esmer ve Avgan Belediye Başkanı Habip Metin, halkın kan ve idrar tahlillerinin alındığı Avgan Düğün Salonu’na gelerek halkı rahatlatmaya çalıştı. Dedikodularla ve yaygaralarla hareket edemeyeceklerini belirten Kaymakam Esmer, "Devletin asli görevlerinden biri, olayı bilimsel yönüyle araştırmaktır. Bu olay oldu geçti. Bizim yapacağımız gerekli tedbiri almaktır. Cıva oranı yüksek görünen 17 kişi, Uşak Devlet Hastanesi’nde kontrol altında tutuluyor. Sizlerden de aldığımız kan örneklerini de Ankara’ya gönderip sonuçlardan sonra durumu ortaya koyacağız. Vatandaşın kafasındaki tedirginliği silmek için bugün 500, dün de 450 kişiden kan ve idrar örnekleri alındı. Kendinden şüphelenen herkesin kan örneklerini aldık. Toplam bin vatandaşın kan ve idrar örneğini aldık. Civanın alındığı okul ve ölen anne kızın oturduğu ev, dezenfekte edilip defalarca temizlendi ve havalandırıldı. Ev tedbir amacıyla kilitlendi. Önümüzdeki günlerde de evde bulunan tüm eşyalar yakılarak imha edilecektir" dedi.


Avgan Belediye Başkanı Habip Metin ise, "Halkımızda panik yok. Biz vatandaşı rahatlatmak için bu çalışmaları yapıyoruz. Tedirgin olunacak bir durum söz konusu değildir. Biz her türlü şikayeti ve bu konuyla ilgili tereddütleri gidermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.


Cıva olayıyla ilgili net bir bilgi alamadıklarını ve herkesin bu konuda bir şeyler söylediğini iddia eden Avganlılar ise, "Olay bizden saklandı. Çocuklar cıvayla oynadığı zaman görev yerleri değiştirilen ve bu olayda suçlu olan öğretmenler gidip kendileri tahlil yaptırmış. Çocuklara da cıva olayını anne ve babalarına söylememeleri için tehdit etmişler. Bu cıva olayı bizden saklandı ve zamanında müdahale edilmedi. Biz cıva nedeniyle tedirgin durumdayız. Panik içerisindeyiz ve ölümden korkuyoruz" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 07:11:01
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 15:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emine gökmen IP: 89.51.184.xxx Tarih : 24.02.2006 21:58:23
ölenler benim yakinlarimdi,sebeb olanlarda .bir insan hata yapiyorsa cezasini cekmeli.ölenleri geri getirmez ama baska aynurlar ve sevimler ölmez.ögretmenlerin görev yerini degistirmek onlar icin ödüldür.ögretmenlik kutsaldir önce bunu anlasinlar