Uşak’ın Ulubey İlçesi’nde “Alo Kavun” projesi ile yaz aylarında yetiştirdiği kavunları kış aylarında satan Celal Yılmaz adlı girişimci yetkililerden destek istiyor.
Yıllarca iş bulma umuduyla büyük şehirlere ve turizm bölgelerine giden ancak umduğunu bulamayan Yılmaz, çareyi doğup büyüdüğü topraklarda buldu. Uzun yıllar şehir dışında iş arayan Celal Yılmaz Almanya’da yaşayan bir akrabasının önerisi ile köyüne dönüp kavun yetiştirmeye başladı ve hayatı değişti.
Ulubey İlçesi’ne bağlı Külçen Köyü’nde eşi ve bir çocuğu ile yaşayan Celal Yılmaz, 2006 yılında başladığı kavun yetiştiriciliği sayesinde hem hayatını kazanmaya başladı hem de eşi ve çocuğundan ayrı yaşamaktan kurtuldu. İşsizlik nedeniyle Antalya ve Uşak’ta iş arayan ancak umduğunu bulamayan Celal Yılmaz köyüne dönerek kavun satmaya başlayınca hayatı değişti. 2006 yılında Almanya’da yaşayan bir akrabasının önerisi ile bir dekar alanda kavun dikip satan Yılmaz, kavun satarak yılda 25 bin lira para kazanmaya başladı. 2006 yılından önce evine ekmek götüremez hale geldiğini ancak “Alo Kavun” projesi ile hem çocuklarından ayrı yaşamaktan hem de yoksulluktan kurtulduğunu anlatan genç girişimci 2010 yılında 80 dekar alanda kavun dikmeyi planladığını söyledi.
Yaz aylarında yetiştirdiği kavunları depolayarak kış aylarında lokanta, otel ve eğlence yerlerine tanesi 5 TL’den sattığını anlatan Celal Yılmaz şunları söyledi,”Köyden iş bulmak için çıktığımda evime ekmek götürecek param yoktu. Antalya ve Uşak’ta yıllarca iş aradım ama bir türlü umduğumu bulamadım. Ekonomik zorluklar nedeniyle kendi ihtiyacımı dahi karşılayamayınca 2006 yılında köyüme geri döndüm ve kavun yetiştirmeye başladım. İlk yıl Almanya’daki bir akrabamın yönlendirmesi ile bir dekar alanda kavun diktim. Kavun satarak para kazanabileceğimi anlayınca 2007 yılında yaz aylarında yetiştirdiğim kavunları depolayarak kış aylarında satmaya başladım. İşler iyi gidince geliştirip kartvizit ve reklam afişi bastırarak “Alo Kavun” projesi yaptım. Bu sayede bir pazar oluşturdum ve her yıl pazarımı ve kavun miktarını arttırıyorum. 2007 yılında kış için 500, 2008 yılında bin 500, 2009 yılında ise 6 bin kavun depoladım. Ancak bu miktarlar yetmemeye başladı. Tarla kiralayıp ekim alanlarını da genişlettim. 2010 yılında ise 80 dekar alanda kavun dikip kış için 15 bin adet kavun depolamayı planlıyorum. Bunun için desteğe ihtiyacım var. Yetkililerin bana destek vermesini istiyorum”
BAŞBAKAN ERDOĞAN’A MEKTUP YAZDIM
Kavun yetiştirip kış için depolamaya başladığında ilk olarak projesini Ulubey Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na iletip destek istediğini ancak projesinin üç kez reddedildiğini de anlatan Celal Yılmaz, “ Daha sonra Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bir mektup yazdım ama yine sonuç alamadım. Ardından Devlet bakanı Hayati Yazıcı’ya mektup yazdım. Oradan da sonuç alamayınca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazıp projemi aktardım. Başbakanlıktan bana cevap geldi ve projemin desteklenmesi için gereken yardımın yapılacağı bildirildi. Bunun üzerine kavun depolamak için ihtiyaç duyduğum 700 tahta kasa için Sosyal Yardımlaşma Vakfı 3 yıl geri ödemeli faizsiz bin 260 TL kredi verdi. Bu kredi sayesinde kış için depoladığım kavunlarımı daha sağlıklı ve hijyenik bir ortamda depolamaya başladım. Şimdi projeyi geliştirerek depolama sistemimi de geliştirmek istiyorum Bunun için de yetkililerden daha fazla destek istiyorum. Bana destek verilirse evimin avlusunda bulunan iki depomu daha modern ve sağlıklı hale getirmeyi planlıyorum. Bu iş sayesinde hem paramı kazanıyorum hem de çocuklarımla birlikte yaşıyorum. Benim gibi dışarıda iş arayıp umduğunu bulamayan insanlara umudu uzaklarda değil kendi doğup büyüdükleri topraklarda aramalarını öneriyorum. Herkes kendi yaşadığı bölgenin zenginliklerini değerlendirerek iş yapma imkanı bulabilir. 2009 yılında kavun satarak 25 bin TL para kazandım. Hem çocuklarım hem ben daha düzgün bir hayat yaşamaya başladık. Yetiştirdiğim kavunları Uşak, Eşme, Bekilli, Sivaslı, Ulubey ve Banaz ilçesinde satıyorum Bir kısmını mevsiminde büyük bölümünü de kış aylarında satıyorum”dedi.
Celal Yılmaz son olarak yetiştirdiği kavunların tamamen organik olduğunu da ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı; “ Kavunları Mayıs ayında ekmeye başlıyorum. Ekim ile Şubat ayları arasında depoladığım kavunları satıyorum. Oluşturduğum Pazar ağı sayesinde kavunları müşterinin ayağına götürüyorum. “Alo Kavun” adını verdiğim afişlerimi ve kartvizitlerimi her yerde dağıtarak pazarımı genişletmeye çalışıyorum. Kavunları hiçbir kimyevi gübre kullanmadan tamamen organik olarak yetiştiriyorum. Bir kavun yaklaşık 6 kilo geliyor ve son derece lezzetli”
![]() |
![]() |