18
Haziran
2024
Salı
SAĞLIK

Dr. Özkan'dan grip uyarısı

Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Özkan, grip hastalığının tedavisinde aspirin ya da aynı etken maddeye sahip ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtti.

Grip hastalığıyla ilgili açıklama yapan Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Aydın Özkan, gribin ani ve yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydederek, vatandaşları gelişi güzel aspirin kullanmaması konusunda uyardı.

Gribin özellikle çocuklar, yaşlılar ve kalp, akciğer, böbrek, şeker gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır belirtiler gösterdiğini ifade eden Başhekim Dr. Özkan, "Grip virüsünün bulaşması, hastalık belirtilerinin başlamasından 1-2 gün öncesinde başlar ve hastalık başladıktan 3-7 gün sonrasına kadar devam eder. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırıklarla etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişilerle direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalarla bulaşmadır. Bu nedenle grip evde, işyerinde, okullarda, kreşlerde, yurtlarda, toplu taşıma araçlarında çok kolaylıkla bulaşır. Bulaşma yolları oldukça basit ve bu kadar kolay olan bir hastalığın bulaşma yollarına karşı önlem almakta olanaksızdır" dedi.

Gribin tedavisi sırasında aspirin ve aynı etken maddeye sahip ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Özkan, özellikle çocuklarda bu konunun çok önemli olduğunu, ayrıca antibiyotiklerin yanlış kullanımının istenmeyen sonuçları beraberinde getirebileceğini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 15:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?