1
Haziran
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Temel sağlık ekibi oluşturuldu

Batman'ın Hasankeyf İlçesi Merkez Sağlık Ocağı, ilçe sakinlerine yönelik aile planlaması ve temel sağlık hizmetine ilişkin eğitim verecek bir ekip oluşturdu.

Kürtçe bilen bir kadının da yer aldığı 7 kişilik ekip, 15-49 yaş arasındaki kadınlara okullarda, erkeklere ise camilerde eğitim veriyor.

Sağlık Grup Başkanı Dr. Göksel Gündüz, temel hedeflerinin sağlıklı anne, çocuk ve toplum oluşturmak olduğunu söyledi. Aile planlamasına ilişkin yanlış yaklaşımlara dikkat çeken Dr. Gündüz, "Halk arasında aile planlamasının, çocuk sahibi olmayı engellemeye yönelik bir faaliyet olduğu inancı var.

Tüp bebek uygulaması da bir aile planlaması hizmetidir. Aile planlamasında anne ve çocuk sağlığı vardır" diye konuştu.

Eğitimlerde, anne sütünün önemine de değindiklerini belirten Gündüz, "Bebeğe ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi gerekir. 6 aydan itibaren de ek gıdalara geçilmeli. Köydeki ekonomik durumlar da göz önünde bulundurularak, onların yapabileceği şekilde ek gıdaların nasıl hazırlandığı, nelerin verilmesi gerektiğini de anlatıyoruz" dedi.

Eğitim ve hizmetle önyargıların kırıldığını ifade eden Gündüz, "Eskiden kadınlar, kendilerini kısırlaştırdığına inandıkları için tetanoz iğnesi yapmazdı. Geçen yıl yapıp da gebe kalan kadınlar olunca, bu önyargılar kırılmaya başladı. Zaten verdiğimiz eğitim ve hizmetle, bilinçli doğum kontrolünü ve sağlık açısından doğru yöntemleri anlatıp, daha sonra seçeneği kişiye bırakıyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni faaliyete geçecek olan Aile Planlaması Merkezi'nde sürekli bir ebe bulunacağını söyleyen Gündüz, "Burada aile planlaması hizmeti verilecek. Sağlık Ocağı'na gelen Yeşil Kartlı vatandaşları da merkeze yönlendirerek, bu eğitim ve hizmetten yararlanmalarını sağlayacağız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2005 Perşembe 19:07:41
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 16:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?