8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

"Wendayi-Kayıp" perde, dedi

Diyarbakır Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu, sezonu M. Sait Alpaslan'ın "Wendayi-Kayıp" adlı oyunuyla açtı.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda seyircisiyle buluşan Sur Tiyatrosu ekibini, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile birlikte Şırnak'ın Silopi İlçe Belediye Başkanı Muhsin Konur da izledi. "Sefiller", "Zembilfroş", "Mem u Zin" ve "Yoksul Türküler" gibi ses getiren oyunlardan sonra çalışmalarına 1 yıl ara veren ve 15 Eylül 2005 tarihinde tekrar başlayan Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu, daha önce kamusal alanda yapılan ilk Kürtçe oyun olan "Jana Zırav"ı (İnce Sızı) hazırlamıştı. Oyun ilde ve bölgede birçok kere sahneledikten sonra Mart 2005'te Almanya'da Köln Üniversitesi'nce düzenlenen Türk-Alman Tiyatro Festivali'ne katılmış, töre ve namus cinayetlerine karşı bir direniş noktası oluşturma çabalarında rol oynamıştı. Bölgede süren savaşı, acıyı en çok çeken anaların bitirebileceği savıyla hazırlanan "Wendayi-Kayıp" adlı oyun, süren barış çağrılarına bir damla da olsa katkıda bulunabilmek amacıyla repertuara alındı.

Oyundan sonra sahneye çıkan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, tiyatrocuları tebrik ederek, "Anaların acılarını ortaklaştırdığımızda, sevinçlerimizin çoğaldığını göreceğiz. Ama bu oyun için bir şey söylemek istiyorum. Acıların bir daha yaşanmaması adına, iktidar aşkını özgürlük aşkına feda edenlerin özgürlük aşkını bir daha düşünmelerini isteriz" dedi.

"Wendayi-Kayıp" oyunu düzenli bir şekilde sergilenme olanağı bulduğunda çalışmalarını sürdürdükleri yeni oyuna başlayacaklarını söyleyen tiyatro sorumluları, yeni oyunun yine hayatın içinden bir komedi olacağını ve Diyarbakır'ın yanı sıra bölge ve metropollerde sahneleneceğini bildirdi. Demirbaş, şu anda sahnede olan oyunun Diyarbakır'da bir süre sergilendikten sonra bölge turnesine çıkacağını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 17:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?