4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Batmanlı ressamdan Diyarbakır'da sergi

Ressam Fevzi Bilge'nin eğitmenliğini yaptığı Soresor Resim Atölyesi'nde yetişen öğrencilerin resim sergisi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sergi salonunda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Hiçbir akademik resim eğitimi almadan bu eserleri ortaya çıkaranlar arasında, 40 yaşında ev hanımı ve çocuk sahibi olanlar da bulunuyor.

Batman'daki Bahar Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Soresor Resim Atölyesi'nin mimarı Fevzi Bilge, atölye çalışmasını 6 yıl önce başlattı. Sanatsal çalışmalarını Batman'da tek başına sürdüren ancak atölye çalışmasıyla çok sayıda öğrenci yetiştiren Bilge, birçok yerde sergi açtıklarını belirtti.

Yılın belli dönemlerinde resim teknikleri üzerine açtıkları kurslara çok sayıda kişinin katıldığını belirten Bilge, bütün katılımcıların profesyonel yaklaşmasada amatör veya hobi olarak bu ilgilerini sürdürdüklerini ifade söyledi.

6 yılın sonunda 12 profesyonel ressam yetiştiren ve bugün bu çalışmayı Batman'ın dışında bölgenin diğer il ve ilçelerinde de yapmayı hedefleyen Bilge, soyut çalışmaların yanı sıra somut, portre ve mistik özelliklere sahip resim çalışmaları ile ekol oluşturuyor.

Özelde resim ve genelde sanatın belli bir elit tabakaya ait olmadığını herkesin resim ve benzeri sanat ile ilgilenip çok önemli eserler ortaya koyabileceklerine inandıklarını ifade eden sanatçı, amaçlarının plastik resim sanatını halka sevdirmek olduğunu söylüyor.

Akademik Resim Atölyeleri'nin kriterlerini kabul etmeyen Bilge, "Biz özgür çalışıp kendimizi yaratmaya ve tanımaya çalışıyoruz. Avrupa ve Batı sanatının bir kopyası ya da bir taklitçisi olmak yerine kendimize ve coğrafyamıza ait zengin kültürü tabloya yansıtmak istiyoruz" dedi.

Ressam Fevzi Bilge, çalışma tarzlarında, kimsenin kimseyi yönlendirmeden ve sınırlandırmadan, herkesin kendi iç dünyasını dışa vurmasına önem verdiklerini ve bunu başardıklarını söyledi. Bölgedeki kurum ve kuruluşları da eleştiren Bilge, sanata ve sanatçıya ilginin yetersizliğinden dolayı şikayette bulundu.

Sanatın mutlak bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bilge, özellikle aydın ve entelektüel kesimin daha duyarlı olmalarını istediğini belirtti. Sanat ve sanatçı adına siyasi kişi ve kurumların yerine, aydın, entelektüel ve sanatçıların sembol olması gerektiğini belirten Bilge, yerel yönetimlere bu konuda büyük görevler düştüğünü ekledi.

Sergi, Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu'nda 25 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak.

.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2005 Perşembe 14:17:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?