7
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Kültür ve Sanat Politikaları Konferansı

Mezopotamya Kültür ve Sanat Kurumları tarafından düzenlenen konferansa katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kültürün ve kültürel etkinliğin sadece festivallere indirgenmesinin ciddi bir tehlikeyi beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, "Kültür konusunda seçici tavır sergilemek gerekir" dedi.

Kültür ve sanat kurumlarının işlevini belirlemek, sanat alanında yapılan ve yapılmakta olan aktiviteleri tartışmak amacıyla Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Cengiz, Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, Bismil Belediye Başkanı Şüran Aydın, Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, Mezopotamya Kültür Merkezi'ne bağlı şubelerin temsilcileri ve alt kademe belediye başkanları katıldı. Mezopotamya kültür ve sanat kurumlarını temsilen bir sunum yapan Zübeyir Perihan, Diyarbakır'ın Kürt sanatçılar için çok önemli bir çekim merkezi olduğunu söyledi. Perihan, "Sanatçıların güvenini kazanmak, değer verildiklerini yansıtmak hepimizin ortak görevidir. Bir sanatçının güven duygusunu kazanmanın yolu, sanata ve kültüre dair yapılan değerli çalışmalardan geçmektedir" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, kültürün ve kültürel etkinliğin sadece festivallere indirgenmesinin ciddi bir tehlikeyi beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, "Tam da bu nedenle kültür faaliyetlerinin gündelik hayata müdahale etme ve hayatı dönüştürme etkisi azalmıştır. Eğlenmek şüphesiz ki insan yaşamı için oldukça gereklidir ancak eğlenceyi ve hazzı merkezlerine alan festivallerin nasıl bir kültür ve toplumsal hafıza yaratmak üzere olduğu konusunda da ciddi ciddi düşünmemiz gerekir. Kültür konusundaki seçici tavır burada da karşımıza çıkar. Festivaller hep neşeli, eğlendirici, sunum değeri olan bir şey olarak görülür. Bu konuda sorumluluğumuz çok büyüktür. Eğer önlemi alınmazsa, bugün festival alanlarında üretilen popüler kültür 10 veya 20 yıl sonra karşımıza Kürt kültürü olarak konulacaktır. Kültür konusunda seçici tavır sergilemek gereklidir. Geçmişi doğru bir şekilde geleceğe taşımak gerekiyor, bu da en çok kültür çalışanlarının işidir" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, toplumu ve yaşamı merkezine alan kültürel bir siyasete ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 22:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
demirci IP: 85.107.93.xxx Tarih : 4.02.2006 10:07:56
Bunların kültürden anladıkları pkk reklamı yapmaktan ibaret. Millete hiç bir faydaları yok.