8
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Baş gösteren sıtma hastalığı

Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 2003 yılına kadar büyük oranda baş gösteren sıtma hastalığı, Sağlık Bakanlığı'nın etkin mücadelesiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Diyarbakır Sıtma Dispanseri Grup Başkanı Faysal Hatipoğlu, sıtmayla mücadele kapsamında biyolojik bir yöntem olarak 20 köyde üretilen Gambusiya balıklarının kullanıldığını söyledi.
Diyarbakır'da sıtma hastalığına karşı son 2 yılda aktif bir şekilde başlatılan çalışmalar, havaların ısınmasıyla birlikte ağırlık kazandı. Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Sıtma Savaş ekipleri, ilçe merkezleri ve köylerde kimyasal ilaç ve biyolojik çalışmalar yoluyla hastalığa neden olan sineklerle mücadele başlattı. 3 kişilik ekip, belirli aralıklarla sineklerin ürediği su birikintileri, yeşil alanlar, kum ocakları ve bataklıkları ilaçlıyor. 2004 yılında Diyarbakır genelinde yaklaşık 4 bin 140 olan vaka sayısı, 2005 yılında 898'e indirilirken, Diyarbakır'da son 30 yılın en büyük başarısı elde edildi. 1994 - 1995 yıllarında 26 bin sıtma hastasının bulunduğu kentte, 2006 yılının ilk 2 ayında hasta tespit edilmedi.
Sıtma hastalığına neden olan sineklerin bilinçsiz sulama nedeniyle ürediğini kaydeden Sıtma Savaş Grup Başkanı Faysal Hatipoğlu, "Son 2 yılda sıtma ile yoğun bir mücadele yapılmakta. Bu mücadele sonucunda sıtmada çok radikal düşüşler yaşanmaktadır. 2003 yılında Diyarbakır'da 4 bin 140 olan sıtma vaka sayımız, 2005 yılı sonunda 898'e inmiştir. 2005 yılında elde ettiğimiz bu vaka sayısı, Diyarbakır'da son 30 yılda görülen en düşük rakamdır. Ekiplerimiz, 2006 yılı çalışmalarına da başladı. Hedefimiz, bu sayıyı 400'e kadar indirmektir. Bu yönde çok yoğun çalışmalar devam etmektedir. 3 ilaçlama ekibimiz, ayrıca ilçelerde sıtma savaş ekiplerimiz çalışmalarını yürütmektedirler. Ekiplerimiz, 24 saat esasına uygun hareket etmektedirler. Özellikle yaz aylarında gece köylerde ilaçlama yapılmaktadır" dedi.
Diyarbakır'da sıtma ile mücadelede kullanılan Gambusiya balıklarının 20 köyde üretildiğini belirten Başkan Hatipoğlu, "Bazı köylerimizde ürettiğimiz Gambusiya balıklarımız var. Bu balıklar, özellikle sivrisineklerle beslenmektedir. Diyarbakır'da 20 köyümüzde bu üretim yerleri vardır. İlaçlamanın yapılmasının zor olduğu yerlerde bu balıklardan faydalanıyoruz. Silvan, Bismil, Kulp ve Ergani ilçelerimizde bulunuyor. Geçen yıl elde ettiğimiz başarıyı tekrarlamak istiyoruz" diye konuştu.
Hatipoğlu, Diyarbakır'da sıtma ile mücadelede ücretsiz kan alındığını ifade ederek, "134 bin vatandaşımızdan sıtma için kan aldık. Bu da Diyarbakır nüfusunun yüzde 10'undan fazlasına tekabül etmektedir. Sıtma hizmetleri tamamen ücretsizdir. Kan almak, laboratuvar ve tedavi hizmetleri ücretsizdir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2006 Perşembe 10:21:48
Güncelleme :15 Mart 2006 Çarşamba 17:08:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?