7
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

İlk 6 ay sadece anne sütü

Sağlık Bakanlığı ve BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF işbirliğiyle yürütülen "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı"na destek olmak amacıyla başlatılan "İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü" kampanyasında pilot bölge Diyarbakır'da 1 yıl içinde 22 bin anne ve bebeğe ulaşıldı.

"Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı"na destek olmak amacıyla Turkuaz'ın sponsorluğunda yürütülen ve sağlıklı nesiller yetiştirmeyi sağlamak için başlatılan "İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü" kampanyası, 1 yılını geride bıraktı. Pilot il olarak seçilen Diyarbakır'da 22 bin, İstanbul'da da 18 bin anne ve bebeğe ulaşıldı. Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü'nün "www.dsm.gov.tr" adresli resmi web sitesinde yer alan habere göre, Diyarbakır'da bebeklerin artık ilk 6 ay anne sütüyle beslendiği açıklandı.

Ülkemizde yapılan araştırmaların emzirmenin yaygın olduğunu ve doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütüyle beslendiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"2003 yılında yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması raporunda, 0-3 aylık bebeklerin emzirilme oranı yüzde 95.7, 4-6 aylık bebeklerin ise yüzde 86.4 olarak saptanmış ve bu oranın ilk yılın sonunda yüzde 67'lere düştüğü belirlenmiştir. Ortanca emzirme süresi 12 aydır, ancak emzirme süresi uzun olmasına karşın, ek besinlere 6 aydan önce veya çok geç başlanması sorun oluşturmakta ve yetersiz beslenmeye yol açmaktadır.

Yaşamın ilk 1 ayı içerisinde olan her 10 bebekten yalnızca 3'ü 'sadece anne sütü' ile beslenmekte, diğer 7 bebeğe gereksiz yere yarar yerine çoğu kez zararlı olabilecek su ve ek besinler verilmektedir. Diğer yandan (1998 TNSA) genel olarak emzirilen bebeklerin hemen hemen yüzde 40'ına, 6-7. aylardan sonra hiçbir ek besine başlanmadığı dikkati çekmektedir. 2003 TNSA raporuna göre ise, 6. aydan sonra hemen hemen tüm bebeklere ek gıda başlanmasının anneler tarafından benimsendiği gözlenmektedir.

2003 TNSA'da 3 ayın altındaki bebeklerin yüzde 5'i, 4-6 aylar arasında ise yüzde 21.6'sı mamayla beslenmektedir. Yine 0-6 aylık bebeklerde biberonla beslenme oranı yüzde 25.4 olarak tespit edilmiştir. Bu veriler, annelerimizin emzirmenin yararları konusunda ikna edilmelerinden çok, nasıl emzireceklerinin öğretilmesine ve bunu uygulamak için desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu göstermiştir.

Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, bakanlığımızca 1991 yılından beri UNICEF/DSÖ önerleri ile 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler' programı yürütülmektedir. Ülkemizde doğumların yüzde 85'inin hastanelerde yapılması, bu kavramın geliştirilmesini desteklemiştir.

Bebek Dostu Hastane olarak başlayan çalışmalar, 2001 yılında anne sütünün desteklenmesinde önemi olan birinci basamak sağlık kuruluşlarını da içine alacak şekilde genişletilmiştir. Tüm yeni doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra, emzirmenin 2 yıla kadar devam ettirilmesi, ülke politikasıdır."

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 13:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?